Investing.com – Petrol fiyatları Asya ticaretinde çok az hareket ederken piyasalar, günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak önemli ABD verileri öncesinde durgunlaştı ve İsrail-Hamas savaşındaki yeni gelişmelere odaklanmaya devam etti.
Yatırımcıların, savaşın Orta Doğu bölgesine yayılıp yayılmayacağını ve ham petrol arzını aksatıp aksatmayacağını ölçmekte zorlanması nedeniyle ham petrol piyasaları, bu hafta dalgalı bir seyir izledi. Bu hafta başındaki diplomatik misyonlar, çatışmanın hemen tırmanmasını engellemiş gibi görünüyor.
Ancak Gazze Şeridi’nin ısrarla bombalanması ve İsrail’in bölgeye kara saldırısı düzenleme niyeti, yatırımcıların, çatışmanın tırmanma ihtimalini daha yüksek olarak fiyatladığını gösterdi. Bu durum, petrol fiyatlarının dün %2 artarak son dönemdeki bir dizi kayıptan toparlanmasını sağladı.
Ancak bu artışlar durakladı: Brent 90,06 dolarda sabit kalırken WTI 85,39 dolarda çok az hareket etti.
Potansiyel bir resesyonla karşı karşıya olan Euro Bölgesi’nden gelen bir dizi zayıf ekonomik verinin, küresel petrol talebinin bu yıl ne kadar güçlü kalacağına dair şüpheleri artırmasının ardından, her iki kontrat da hafta boyunca düşüşle işlem gördü.
Ayrıca ABD petrol stokları, 20 Ekim haftasında beklenenden daha fazla büyüme kaydetti ve benzin stoklarındaki artış, yakıt talebinin bir miktar yavaşladığına işaret etti. Ancak Suudi Arabistan ve Rusya’dan kaynaklanan arz açığını kapatmak için petrol ihracatını artıran ABD’nin, toplam petrol stokları tarihi düşük seviyelere yakın seyretmeye devam ediyor.
Fed toplantısı yaklaşırken gözler ABD’nin GSYİH verisinde
Bu haftanın başlarında açıklanan veriler, ABD’de ticari faaliyetlerin Ekim ayında da güçlü seyrettiğini göstererek günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak üçüncü çeyrek gayri safi yurt içi hasılanın güçlü bir sonuç göstereceğinin habercisi oldu.
Ekonomik büyümenin, üçüncü çeyrekte %4,2’ye hızlanarak dünyanın en büyük yakıt tüketicisinde direncin devam ettiğini göstermesi bekleniyor. Olumlu bir sonuç, yılın geri kalanında petrol talebinin dirençli olacağının habercisi olabilir.
Ancak ABD ekonomisindeki güçlenme aynı zamanda Fed’e, faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutması için daha fazla alan sağlıyor, bu da uzun vadeli ekonomik büyüme için kötü bir senaryo.
Merkez Bankasının, önümüzdeki hafta yapacağı toplantıda faiz oranlarını sabit tutması bekleniyor. Ancak Fed yetkilileri bu yıl en az bir faiz artırımı daha yapılabileceği ihtimaline işaret ediyor. Ayrıca faiz oranları, en az 2024 sonuna kadar %5’in üzerinde kalmaya devam edecek.
Dolar, bu hafta GSYİH verileri ve Fed toplantısı beklentisiyle talepte artış gördü. Bu da petrol piyasaları üzerinde baskı yarattı. Daha güçlü bir dolar, ABD ham petrolünü uluslararası alıcılar için daha pahalı hale getiriyor.