Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi’nin 2024 yılı ikinci çeyrek kamu borcu ve bütçe açığı verilerini açıkladı. Euro Bölgesi’nde kamu borcunun gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranı, bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 88,1 seviyesine yükseldi. Bundan dolayı Euro Bölgesi’nde kamu borcunun GSYH’ye oranı, ikinci çeyrekte ilk çeyrekteki yüzde 87,8’den biraz daha yüksek olarak 88,1’e çıktı. Böylece Euro Bölgesi’nde toplam kamu borcu miktarı 13 trilyon 95 milyar euro seviyesine ulaştı.
AB’de ise birinci çeyrekte yüzde 81,3 olan kamu borcunun GSYH’ye oranı, ikinci çeyrekte yüzde 81,5 seviyesine yükseldi. Bu durumda AB’deki toplam kamu borcu miktarı 14 trilyon 300 milyar euro seviyesine ulaşmış oldu. Üye ülkeler arasında kamu borcunun GSYH’ye oranının en yüksek olduğu ülke yüzde 163,6 ile Yunanistan oldu. Yunanistan’ı İtalya, Fransa, Belçika, İspanya ve Portekiz gibi ülkeler takip etti. En az kamu borcu oranına sahip ülkeler ise Bulgaristan, Estonya ve Lüksemburg olarak belirlendi.
Bütçe açığı konusunda ise AB’de ilk çeyrekte yüzde 2,9 olan bütçe açığının GSYH’ye oranı, ikinci çeyrekte yüzde 3,1 seviyesine yükseldi. Euro Bölgesi’nde ise bütçe açığının GSYH’ye oranı ikinci çeyrekte yüzde 3 seviyesinde sabit kaldı. En yüksek bütçe açığına sahip ülkeler Polonya, Romanya, Fransa, Slovakya, Finlandiya, Belçika, Macaristan, Malta, ve Avusturya oldu.
AB kurallarına göre, üye ülkelerin kamu borçlarının GSYH’lerinin yüzde 60’ını, bütçe açıklarının ise GSYH’lerinin yüzde 3’ünü geçmemesi gerekmektedir. Bu verilere göre bazı AB ülkeleri belirlenen bu kriterleri aşmış gibi görünmektedir. Eurostat tarafından açıklanan verilere göre AB ve Euro Bölgesi ülkelerinde borç ve bütçe açığı oranlarındaki bu artışlar dikkat çekici bir şekilde devam etmektedir. Bu durum ekonomik açıdan o ülkeler için ciddi sorunların olduğunu göstermektedir.