1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Eylül 2024 Taste Atlas Sıralamasında Türk Fıstıkları Zirvede!

Eylül 2024 Taste Atlas Sıralamasında Türk Fıstıkları Zirvede!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Eylül 2024 10 En İyi Kuruyemiş Taste Atlas Sıralaması, fıstık, badem ve fındıkların ağırlığını vurgulayan bir liste yayınlandı. Yunanistan 3, İspanya ve İtalya ise 2’şer kez bu listede yer aldı. Özellikle Antep fıstığıyla ilgili yapılan değerlendirmelerde, Gaziantep’ten gelen geleneksel Türk fıstıklarının ideal iklim ve harika toprak koşullarında yetiştiği belirtildi. Bu fıstıkların canlı yeşil rengi ve yoğun, karmaşık turunçgil tadıyla öne çıktığı ifade edildi. Antep fıstıkları genellikle eylül ayında yerel çiftçiler tarafından toplanırken, baklava için kullanılacaksa ağustos ayında hasat edilir. Ayrıca her yıl ekim ayında Gaziantep’te fıstık festivali düzenlenerek ziyaretçilerin bu lezzetli fındıkları deneyimlemesi sağlanıyor.

Dünyanın en iyi 10 kuruyemişi sıralamasında ise;
1 – Aeginas Fıstığı (Yunanistan, Aeginas 4.8)
2 – Antep Fıstığı (Türkiye, Gaziantep 4.6)
3 – Pistacchio Verde Di Bronte (İtalya, Catania 4.5)
4 – Almendra De Mallorca (İspanya, Mallorca 4.4)
5 – Macadamia (Avustralya, Queensland 4.3)
6 – Marconas (İspanya 4.3)
7 – Mandorle Di Sicilia (İtalya, Sicilya 4.3)
8 – Castanha Da Terra Fria (Portekiz, Bragança 4.3)
9 – Megaron Fıstığı (Yunanistan, Megara 4.3)
10 – Kelifoto Fıstığı Fthiotidas (Yunanistan, Fityotis 4.2)

Ayrıca Giresun Tombul Fındığı da listede kendine yer buldu. Giresun tombul fındığı, Türkiye’nin Giresun ilinde yetiştirilir ve büyük, yuvarlak bir yapıya sahiptir. Giresun’un dağlık toprakları sayesinde besin değeri oldukça yüksek olan bu fındıklar, çeşitli vitaminler, mineraller, antioksidanlar ve omega-3 yağları açısından zengin bir içeriğe sahiptir. Genellikle yaz sonlarında hasat edilen bu fındıklar, çiğ ya da kavrulmuş olarak tüketilebileceği gibi baklava ve lokum gibi tatlılarda da kullanılır.

Son yıllarda Türkiye’nin en büyük fındık üreticisi ve ihracatçısı olan Giresun tombul fındığının popülaritesi artmış ve 2022 yılında aldığı Menşei Koruma Belgesiyle desteklenerek ünü pekişmiştir. Türk hükümeti de, Giresun tombul fındığını tanıtmak, korumak ve sürdürülebilir bir şekilde üretmek adına çeşitli düzenlemeler yapmıştır. Bu sayede, Türk fındık endüstrisinin gelecekte de güçlü bir şekilde devam etmesi hedeflenmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Eylül 2024 Taste Atlas Sıralamasında Türk Fıstıkları Zirvede!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Atakum Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!