NASA, Ekim 2024’te Jüpiter’in uydusu Europa’ya fırlatılacak olan Europa Clipper, Güneş sisteminin en büyük gezegeni olan ve hidrojen ve helyum gazlarından oluşan Jüpiter’in altıncı uydusu Europa’yı inceleyecek. Uzun süredir bilim insanlarının dikkatini çeken Europa’da yaşamın olup olmadığını araştıracak olan uzay aracında 9 farklı aygıt bulunmaktadır. Europa Clipper, JPL’de yapılan çalışmalar doğrultusunda, uydunun çekirdeğini, taşlı yapısını, okyanusunu, buz katmanını ve ince atmosferini inceleyerek, burada yaşam belirtisi olup olmadığını tespit etmeyi hedeflemektedir.
Europa, atmosfer basıncının oldukça düşük olduğu bir uydu olup ince atmosferi nedeniyle meteorlar uydudaki buz ve toz parçacıklarını uzaya saçmaktadır. Bilim insanları, Europa’nın ince atmosferini inceleyerek yer altında su buharı oluşumunu destekleyen bulgular elde etmeyi hedeflemektedir. Ayrıca, Europa’nın okyanuslarında bulunan tuzlu suyun elektrik iletkenliği ve manyetik alan ölçümleri yapmak amacıyla manyetometre ve yüklü plazma taneciklerini ölçecek aygıtlar da bulunmaktadır.
Europa Clipper uzay aracı, atmosferdeki gaz ve tozları ölçmek için kütle spektrometresi ve atmosfer dinamiklerini tespit etmek için ışık spektrometresi gibi aygıtlara sahiptir. Ayrıca, buz katmanının altında su varlığını araştırmak amacıyla radar kullanacaktır. Uzay aracında aynı zamanda, termal emisyon görüntüleme sistemi, yüzey toz ölçüm cihazı, yer çekimi verileri toplayacak radyo aygıtı ve iletişimi sağlayacak telekomünikasyon aracı da yer almaktadır.
Europa Clipper’ın 2030 yılında Jüpiter sistemine ulaşarak 4 yıl boyunca Jüpiter’in yörüngesinde dönmesi planlanmaktadır. Uzay aracı 49 kez Europa’yı teğet geçerek bilimsel çalışmalar için ölçüm ve görüntü toplayacak ve uydunun detaylı haritalarını çıkaracaktır. Europa Clipper uzay aracı, Jüpiter’in uydusu Europa’nın gizemlerini aydınlatmak için önemli bir adım olacaktır.