Samsun’da düzenlenen sempozyumda, Türkiye genelinden 250 akademisyen, sanat tarihi alanındaki güncel çalışmaları değerlendirmek üzere bir araya geldi. Sempozyum, üniversitelerin dört bir yanından gelen katılımcılar arasında bilgi ve deneyim paylaşımına olanak sağlayacak önemli bir platform sunuyor.
Sempozyumun ana amacı, sanat tarihi alanındaki son gelişmeleri ve araştırmaları ortak bir zeminde ele almak, bu alandaki bilimsel çalışmaları desteklemek ve sanatın evrensel dilini daha iyi anlamak için yeni bakış açıları sunmaktır. Katılımcılar, çeşitli konuları kapsayan sunumlar ve atölye çalışmaları aracılığıyla sanatın tarihsel evrimini ve çağdaş yorumlarını inceleme fırsatı bulacaklar.
Samsun’da düzenlenen “Orta Çağ ve Türk Dönemi Kazıları ve Sanat Tarihi Araştırmaları Sempozyumu,” resmi açılış töreniyle başladı. Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı himayesinde bu yıl 27’ncisi düzenlenen sempozyum, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Uzaktan Eğitim Merkezi’nde gerçekleştiriliyor. Türkiye genelinden üniversitelerden katılan 250 akademisyen, bu bilimsel etkinlik kapsamında sanat tarihi alanındaki güncel çalışmaları değerlendirecekler.
Sempozyum, Orta Çağ ve Türk Dönemi kazıları ile sanat tarihi araştırmalarına odaklanarak, bu alanlarda yapılan yeni keşifleri ve bulguları paylaşma amacını taşıyor. Katılımcılar, farklı üniversitelerden gelen uzmanlar arasında bilgi alışverişi yapma ve güncel araştırmaları inceleme fırsatı bulacaklar.
OMÜ’nün ev sahipliğinde gerçekleşen bu sempozyum, Türkiye’nin sanat tarihi alanındaki ilerlemelerini ve bilimsel çalışmalarını daha da ileriye taşımak amacıyla önemli bir platform sunuyor. Sanatın evrimsel sürecini ve Türk kültürünün tarihsel izlerini takip eden bu etkinlik, katılımcılarına büyüleyici bir bilimsel deneyim sunmayı hedefliyor. Sempozyumun, sanat tarihi meraklıları için büyük bir bilgi kaynağı ve ilham kaynağı olması bekleniyor.
Samsun Valisi Orhan Tavlı, “Orta Çağ ve Türk Dönemi Kazıları ve Sanat Tarihi Araştırmaları Sempozyumu”nun açılışında yaptığı konuşmada, kentin doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi ve kültürel zenginlikleri ile de öne çıktığını belirtti. Ayrıca, arkeoloji alanında çalışma yaparken her türlü bilim dalından faydalanmanın önemine vurgu yaptı.
Vali Tavlı, şunları söyledi: ” Cumhuriyet’imizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ten bize miras olan tarih ve kültür kurumlarını görüyoruz. Atatürk, kültürün araştırılması ve kurulması için kurumlar oluşturmuş, bu kurumları ise bize miras bırakmıştır. Bizim medeniyetimiz, tüm medeniyetler tarihini ve kültürünü sahiplenip ortaya çıkaran, insanlıkla buluşturan, koruyup kollayan bir medeniyet olarak ortaya çıkıyor.”
OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ise tarihi araştırmaların günümüze ışık tuttuğuna dikkat çekti. Bilim insanları aracılığıyla yapılan bu araştırmaların, geçmişimizi anlamamıza ve geleceği inşa etmemize katkı sağladığını vurguladı. Tarihi ve kültürel mirasın önemine değinen Ünal, “Bir milletin anlatacak mitolojisi, masalı yoksa hiçbir şeyi yok demektir” ifadelerini kullandı. Bu sempozyumun, bu mirası daha iyi anlamamıza ve korumamıza yardımcı olacağına inanıyoruz.
OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Özellikle kültür emperyalizminin bu kadar güçlü olduğu dünyada kendi kültürümüze, kendi değerlerimize, kendi kültürel mirasımıza el atma noktasında özen göstermemiz gerekiyor. Türk milletinin mirasının özel olarak çıkarılması, sergilenmesi ve bunun hikayesinin yazılması gerekiyor. Hikâyenin yazılması, hatta mitolojinin oluşturulması gerekiyor. Mitoloji, hikâye ve masal, bütün bunlar kültürümüzü taşıyan ve besleyen unsurlardır. Eğer bir milletin anlatacak mitolojisi, masalı yoksa hiçbir şeyi yok demektir. Kendisini ortaya koyacağı çok varlığı yok demektir” şeklinde konuştu.