Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, dünya genelinde her yıl yaklaşık 2 milyondan fazla insanın, Türkiye’de ise 41 binden fazla kişinin akciğer kanserine yakalandığını belirtti. 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği’nde basın toplantısı düzenleyen Prof. Dr. Tezer Kutluk, bu yılın ana temasının “kanserde bakım açığını kapatın, kanser bakımında daha ileriye” olarak belirlendiğini ifade etti. Her yıl dünya genelinde yaklaşık 20 milyon insana kanser teşhisi konulduğunu ve 10 milyon kişinin yaşamını kaybettiğini belirten Kutluk, Türkiye’de ise yılda 230 binden fazla yetişkin ve 3-4 bin civarında çocuk kanseri vakasının görüldüğünü paylaştı. Kanserin hastaların yaşamını zorlaştırmasının yanı sıra sağlık sistemine ekonomik anlamda ciddi yük getirdiğine dikkat çekti.
Akciğer kanserinin dünyada en sık görülen kanser türlerinden biri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kutluk, bu kanserin en büyük sebebinin tütün ve tütün ürünleri kullanımı olduğuna ve yılda yaklaşık 2 milyon akciğer kanseri vakasının görüldüğüne değindi. Türkiye’de yılda ortalama 41 bin akciğer kanseri ve 24 bin meme kanseri vakasının görüldüğünü belirten Kutluk, kanserin yüzde 30-50 oranında sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite ve tütün ürünlerinden uzak durmayla önlenebileceğini ifade etti. Ayrıca, yeni tedavi yöntemleriyle yetişkin kanserlerinde yaşama şansının yüzde 70, çocukluk çağı kanserlerinde ise yüzde 80’e ulaştığını belirtti. Meme kanseri ve kolon kanserinde tarama oranlarının artırılması, Ulusal Aşı Programı’na rahim ağzı kanserine karşı koruma sağlayan HPV aşısının dahil edilmesi, klinik çalışmaların desteklenmesi ve geliştirilmesinin önemine de vurgu yaptı.
Prof. Dr. Tezer Kutluk’un aktardığı verilere göre dünya genelinde yılda yaklaşık 2 milyon akciğer kanseri vakası görülüyor. Bu rakamın yanı sıra yılda yaklaşık 2 milyon kişi de meme kanserine yakalanıyor. Türkiye’de ise yılda ortalama 41 bin akciğer ve 24 bin meme kanseri vakası tespit ediliyor. Bu durumda ülkelerin kanserin önlenmesi konusuna yatırım yapması ve tedavi sürecini de beraberinde yürütmesi önem arz ediyor. Tütün ürünlerinden uzak durmak, sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite gibi temel yöntemlerle kanserlerin yüzde 30, yüzde 50’sini önlemek mümkün. Uygulanan yeni tedavi yöntemleriyle yetişkin kanserlerinde yaşama şansı yaklaşık yüzde 70, çocukluk çağı kanserlerinde ise yüzde 80’e ulaşıyor. Aynı zamanda meme kanseri ve kolon kanserinde tarama oranlarının artırılması, Ulusal Aşı Programı’na rahim ağzı kanserine karşı koruma sağlayan HPV aşısının dahil edilmesi, klinik çalışmaların desteklenmesi ve geliştirilmesinin kanserle mücadelede önemli bir unsur olduğunu belirtti.