Türkiye’de etkili olan sıcak hava dalgasına dair, Sağlık Bakanlığı’ndan bir uyarı geldi. Sağlık Bakanlığı, hipertansiyon ve kalp-damar hastalarına dikkati çekerek, mecbur kalmadıkça 10.00-16.00 saatlerinde dışarıya çıkılmaması gerektiğini belirtti. Ani başlangıçlı baş ağrısı veya tansiyonda ani yükselme-düşüş yaşanması durumunda mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiği vurgulandı. Gün içerisinde damarların genişlemesine ve sıvı kaybına yol açan aşırı sıcaklar, tansiyonun düşmesine neden olurken, gece saatlerinde ise tansiyonun yükselmesine yol açabiliyor. Kalp krizi, aritmi ve kalp yetmezliği riski bu durumlarda artış gösterebiliyor. Hipertansiyon ve kalp-damar hastalarının uyması gereken beslenme düzenleri ve alışkanlıklar hakkında da bilgiler verildi.
Sıcak hava nedeniyle kullanılan ilaçların etkileri değişebilir ve bu ilaçlar ısı toleransını bozabilir. Bu sebeple hastaların ilaçlarını hekim kontrolünde kullanmaları ve doz değişikliği yapmamaları önem taşır. Sigara ve alkol kullanımının da hipertansiyon ve kalp-damar hastaları üzerindeki riskleri vurgulandı. Sigara damar duvarının esnekliğini azaltabilirken, alkol tansiyon düşüklüğüne ve karaciğer yetmezliğine yol açabilir. Bu sebeplerle alkol ve sigaranın tüketimi sınırlandırılmalıdır.
Aşırı sıcak havalarda dikkat edilmesi gereken noktalar arasında 10.00-16.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmaması, serin ve gölge alanlarının tercih edilmesi, uygun giysiler giyilmesi ve sıvı alımının artırılması ön plana çıkıyor. Ayrıca yürüyüş veya egzersiz yapılırken, uygun saatleri tercih etmek, yemekten hemen sonra egzersiz yapılmaması ve fiziksel aktivitelerde yorucu aktivitelerden kaçınılması gerekiyor. Tansiyonda ani yükselme veya düşüş, baş ağrısı gibi belirtiler yaşandığında mutlaka uzmana başvurulmalıdır.
Sağlık Bakanlığı’nın bu uyarısına hipertansiyon ve kalp-damar hastalarının dikkat etmesi ve gerekli önlemleri alması hayati önem taşımaktadır. Bu uyarılar, sıcak hava dalgası nedeniyle oluşabilecek risklerin önlenmesi adına önemli bir rehber niteliği taşımaktadır.