1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. İşte Ağustos ve Eylül Aylarının Ekonomik Raporları Geldi!

İşte Ağustos ve Eylül Aylarının Ekonomik Raporları Geldi!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ekonomi açısından önemli olan ağustos ve eylül ayları, birçok verinin açıklanması bakımından dikkat çekicidir. Bu dönemde enflasyonla mücadele önlemleri ve büyüme verileri öne çıkmaktadır. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, 3. Enflasyon Raporu’nu kamuoyuyla paylaşacak. Karahan, bir önceki raporda enflasyon tahminlerini güncelleyerek 2024 sonu için yüzde 38, 2025 ve 2026 için ise sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyelerinde belirlemiştir.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), cuma günü haziran ayına ilişkin sanayi üretim endeksi verilerini açıklayacak. Bu endeks, bir önceki suretle mayıs ayında aylık bazda yüzde 1,7 artarken yıllık bazda yüzde 0,1 azalma göstermiştir. Aynı şekilde, TÜİK 12 Ağustos’ta haziran ayı iş gücü istatistiklerini paylaşacak. Mayıs ayında işsizlik oranı bir önceki aya göre yüzde 8,4’e düşerken işsiz sayısı 3 milyon 11 bin kişi olarak kaydedilmiştir.

Yılın ikinci çeyreğine ilişkin yapı izin istatistikleri 16 Ağustos’ta açıklanacakken, 19 Ağustos’ta nisan-haziran dönemi iş gücü istatistikleri yayımlanacaktır. 20 Ağustos’ta ise TCMB Para Politikası Kurulu’nda faiz kararı açıklanacaktır. Kurul, temmuz toplantısında politika faizini değiştirmeyerek yüzde 50’de korumuştu. Aylık dış ticaret istatistikleri temmuz ayında ve ekonomik güven endeksi ise ağustos ayında açıklanacak.

TÜİK, 2 Eylül’de yılın ikinci çeyreğine ait gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verilerini paylaşacak. Türkiye, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,7 büyüme kaydederken, üretim yöntemine göre GSYH tahmini 8 trilyon 822 milyar 248 milyon lira ve dolar bazında 285 milyar 572 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Ağustos ayı enflasyon verileri 3 Eylül’de açıklanacak olup, temmuzda TÜFE’de yüzde 3,23, Yİ-ÜFE’de yüzde 1,94 aylık artış gerçekleşmiştir. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 61,78, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 41,37 olarak gerçekleşmiştir.

Tüm bu ekonomik verilerin açıklanacağı ağustos ve eylül ayları, ekonomiye dair geleceğe yönelik önemli ipuçları sunacaktır. Bu verilerin analizi, ekonomi politikalarının şekillenmesinde ve günlük finansal kararların alınmasında rehber olacaktır. Bu nedenle, ekonomi aktörlerinin bu dönemi yakından takip etmeleri önerilmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İşte Ağustos ve Eylül Aylarının Ekonomik Raporları Geldi!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Atakum Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!