Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Fransız okulları arasında yaşanan krizde önemli gelişmeler yaşandı. MEB ve Fransa Büyükelçiliği arasındaki anlaşmazlıklar doğrultusunda bazı noktalarda uzlaşmaya varıldığı belirtildi. Türkiye’de eğitim veren Charles De Gaule ve Pierre Loti Fransız okullarının hukuki statüsü tartışmaları krize sebep olmuştu. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, bu okulların normal mevzuata uyum sağlamadığı takdirde eğitimlerine devam edemeyeceğini ifade etmişti. Ancak MEB, yaptığı açıklamada okullar için yapılan müzakereler sonucunda anlaşmaya varıldığını duyurdu.
MEB, dünkü açıklamasında Türkiye’de faaliyet gösteren özel milletlerarası, azınlık okulları ve yabancılar tarafından açılan toplam 328 okula, yasal düzenlemeler doğrultusunda eğitim öğretim yapmaları için gerekli tedbirlerin alındığını belirtti. Ayrıca Fransız okullarıyla yapılan müzakereler sonucunda 4 önemli madde üzerinde anlaşmaya varıldı. İlk olarak, Fransa’da yaşayan Türk öğrencilerin “Türkçe” öğrenimini içeren iş birliği anlaşması çalışmalarına başlanacağı kararına varıldı. İkinci olarak, uluslararası anlaşma sağlanana kadar adı geçen okullara yeni Türk öğrenci alınmayacağı karara bağlandı. Bununla birlikte Charles De Gaule ve Pierre Loti okullarına 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren 2024-2025 eğitim öğretim yılı ve sonrasında yeni Türk öğrenci kaydedilmeyeceği belirlendi.
Diğer taraftan, 2024 yılı Ocak ayına kadar okullarda bulunan Türk öğrenci listeleri ve Fransız Yurt Dışı Eğitim Ajansı tarafından belirlenen okul bilgilerinin MEB’e teslim edileceği açıklandı. Okullar yasal statü kazanıncaya kadar Türk dili, kültürü, edebiyatı, tarihi ve coğrafya derslerinin MEB tarafından görevlendirilen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğretmenlerce okutulacağı belirtildi.
Söz konusu krizde Almanya’ya bağlı Ernst-Reuter Okulu da benzer bir durumla karşı karşıya kalmış ve Türk vatandaşlarının kabul edilmeyeceği bildirilmişti. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Pakistan ile de benzer görüşmelerin sürdüğünü belirtmiş ve 12 okulla ilgili uluslararası sözleşmelerin sağlanarak yasal dayanak oluşturulmasını arzu ettiklerini ifade etmişti. Bu durumla ilgili henüz MEB tarafından bir açıklama yapılmamıştı.
Son olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı Resmi Gazete’de yayımlanan Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi ile mesleki ve teknik eğitim alanında Türkiye’nin kamu kurumlarından talep edilen görev ve sorumluluklar detaylandırıldı. Belgede, mesleki ve teknik eğitimin ekonomik kalkınma ve toplumsal refah için kritik bir rol oynadığı vurgulanarak, bu alanda yapılan çalışmalara destek verilmesi gerektiği belirtildi. Milli Eğitim Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan belgenin detaylarının MEB’in resmi internet sitesinden yayımlanacağı duyuruldu.