Tarım ve Orman Bakanlığı, hak sağlığını tehlikeye atacak ürünler kullanan firmaları tek tek ifşa ediyor. Ürünlerinde hile ve tağşiş yapıldığı ortaya çıkan birçok firma, domuz, eşek ve at eti içeren ürünler üretiyor. Bu durum hem dini hem de sağlık açısından ciddi riskler oluşturuyor. Domuz ve at eti tüketiminin sağlık üzerindeki olumsuz etkileri büyük, özellikle dana ve tavuk etiyle karıştırıldığında büyük bir tehdit oluşturabiliyor.
Domuz eti, müslümanlar için yenmesi haram olan bir türdür ve parazit oluşumuna yol açarak hastalık riskini artırabilir. Ayrıca yüksek yağ içeriği nedeniyle kardiyovasküler sorunlara neden olabilir. Eşek ve at eti ise daha sağlıklı gibi görünseler de hijyenik olmayan koşullarda işlenmeleri nedeniyle sağlık problemleri yaratabilir.
Domuz eti genellikle pembe veya açık kırmızı renkte olup, yağlı ve yumuşak bir dokuya sahiptir. Eşek ve at eti ise daha koyu renkte ve liflidir. Kokuları da farklılık gösterir, domuz eti belirgin ve rahatsız edici bir koku yayabilirken, eşek ve at eti daha hafif ve tatlımsı bir kokuya sahiptir. Tat bakımından da farklılıklar bulunmaktadır, domuz eti daha yağlı ve yumuşakken, at eti daha sert ve liflidir.
Alışveriş yerinin önemi de büyük, bazen küçük farklar ayırt etmeyi zorlaştırabilir. Bu nedenle et alışverişi yaparken güvenilir iş yerlerinden alışveriş yapmak önemlidir. Eğer şüpheli bir ürünle karşılaşırsanız, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı ‘Alo 174 Gıda Hattı’na bildirimde bulunabilirsiniz. Bu sayede hileli ve tağşişli ürünlerle mücadeleye destek olabilirsiniz.