Mars ve Jüpiter arasındaki asteroit kuşağında, asteroit benzeri görünüme sahip fakat kuyruklu yıldız özellikleri sergileyen yeni bir gök cisminin keşfi gerçekleşti.
Bu yeni cisim, “ana kuşak kuyruklu yıldızı” olarak adlandırılırken, asteroit kuşağında tespit edilen 14. benzersiz nesneyi temsil ediyor.
AKTİF ASTEROİTLER
Ana kuşak kuyruklu yıldızları, “aktif asteroitler” kategorisinde yer alan daha geniş bir grubun bir parçasını oluşturuyor.
Bu yapılar, asteroitlere benzer yörüngelerde hareket ederken, aynı zamanda kuyruklu yıldızlar gibi gaz salınımı yaparak koma ve kuyruk meydana getiriyorlar.
456P/PANSTARRS
Keşfedilen bu yeni ana kuşak kuyruklu yıldızı, 456P/PANSTARRS adıyla biliniyor. Bu ad, nesnenin 456. bilinen periyodik kuyruklu yıldız olduğunu ve Pan-STARRS projesi tarafından tespit edildiğini ifade ediyor.
Pan-STARRS, Hawaii’deki iki gözlemevinden oluşan ve asteroitlerle birlikte kuyruklu yıldızları ile diğer geçici gök cisimlerini izlemek için geliştirilmiş bir sistemdir. 456P/PANSTARRS, 2021 yılında bu proje aracılığıyla keşfedilmişti.
Bu gök cismi, Güneş’e yaklaştıkça ısınmakta ve yüzeyindeki buzların gaz haline dönüşmesiyle birlikte dışarı fırlatılmakta. Bu durum, onu kuyruklu yıldız gibi bir toz ve gaz kuyruğu oluşturmasını sağlıyor.
Şili’de bulunan Gemini Güney teleskobu ile yapılan gözlemler, 456P/PANSTARRS’ın yaklaşık 1 kilometre çapında bir çekirdek taşıdığını ortaya koydu.
Ana kuşak kuyruklu yıldızlarının varlığı, asteroit kuşağında buzlu nesnelerin bulunabileceğini gösterirken, bu nesneler güneş sisteminin erken dönemleri hakkında ilginç bilgiler sunabilir.
GELECEK ARAŞTIRMALAR
Bilim insanları, ana kuşak kuyruklu yıldızları hakkında daha derinlemesine bilgi edinmek amacıyla araştırmalarını sürdürmektedir.
Bu araştırmalar, güneş sisteminin oluşum ve evrimi konusunda yeni bilgiler elde etmemizi sağlayacaktır.