1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Türkiye, Uzay Teknolojileri için Harekete Geçti!

Türkiye, Uzay Teknolojileri için Harekete Geçti!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uydu ve uzay teknolojileri alanında dünya çapında önemli bir konuma sahip olan Türkiye, rekabet gücünü artırmak ve yenilikçi iletişim çözümleri sunmak amacıyla yakın dünya yörüngesinde (LEO) faaliyet gösterecek uydu projeleri için çalışmalarını hızlandırdı.

Milli Teknoloji Hamlesi çerçevesinde teknoloji, uzay ve uydu alanında birçok önemli projeye imza atan Türkiye, 2024 yılı boyunca da uzay çalışmalarını devam ettirecek. Bu kapsamda, insanlı uzay misyonu ve Türksat 6A’nın fırlatılması gibi önemli projeler yer alıyor.

Türkiye, yakın dünya yörüngesinde faaliyet gösterecek uydu projeleri için “Uydu Teknolojileri Geliştirme Destek Çağrısı” başlatarak, projelere 75 milyon liraya kadar hibe desteği sunmayı planlıyor.

Yapılan yatırımlar sayesinde tüm bu çalışmalar, Türkiye’nin kendi uydu sistemlerini geliştirmesinin yanı sıra yurt içinde ve dışında uydu teknolojileri alanında uluslararası işbirliklerini artırmaya yönelik de bir adım niteliği taşıyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Uydu Teknolojileri Geliştirme Çağrısı ile yakın yörünge uydu sistemlerinde kabiliyetlerimizi geliştiriyoruz.” diyerek çağrının önemine dikkat çekti.

Destek çağrısının amacı, özellikle kritik alt bileşenler, yer sistemleri ve iletişim altyapısı bulunmayan veya sınırlı olan alanlarda IoT cihazları ile iletişim kurulmasını sağlayacak altyapıların geliştirilmesidir.

Bu çerçevede, uydu tabanlı uygulamaların tasarımından fırlatılmasına kadar tüm süreçlerde rekabet öncesi işbirliği projeleri desteklenecek. Projeler arasında genişbant ve mobil haberleşme, tarım, ulaştırma, enerji ve çevresel izleme gibi farklı sektörler yer alıyor.

Sağlanacak desteklerle birlikte, yenilikçi uydu teknolojilerinin geliştirilmesi, ekonomik faydanın artırılması ve yurt içindeki yüksek teknoloji ürün ve hizmetlerin yaygınlaşması hedefleniyor.

Başvuru süreçlerine dair şartlar arasında projede en az iki ortak bulunması, projeye uygun tasarımda küçük uydu sınıfının hedeflenmesi ve belirli teknik gerekliliklerin karşılanması yer alıyor.

Uyduların uluslararası standartlara uygun olarak geliştirilmesi ve gerekli bildirimlerin yapılması da projenin önemli kriterleri arasında. Pilot uydu takımında yer alacak sistemlerin tüm tasarım ve test süreçleri, projeye dahil edilmesi gerekiyor.

Son başvuru tarihi 14 Şubat 2025 olarak belirlenmiştir. Proje önerilerinin yenilikçi yaklaşımı, AR-GE niteliği ve sürdürülebilirliği gibi kriterler dikkate alınarak değerlendirme yapılacak.

Desteklenecek projelere her bir başvuru için yüzde 50 hibe desteği sağlanacak. Toplam destek miktarı ise her proje için 75 milyon lirayı aşmayacaktır.

Başvurular, belirlenen hususlara uygun şekilde 14 Şubat 2025 tarihine kadar tamamlanmalıdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye, Uzay Teknolojileri için Harekete Geçti!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Atakum Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!