Sigaranın sağlığa zararları uzun zamandır herkesçe biliniyor. Ancak, yeni yapılan bir araştırma bu zararların boyutunu daha da net bir şekilde ortaya koydu. İngiltere’deki Londra Üniversitesi’nde gerçekleştirilen çalışmalar, sigaranın insan ömrü üzerindeki etkilerini ortaya çıkardı.
Araştırmalar sonucunda, bir sigara kullanımının ortalama olarak bir insan ömründen yaklaşık 20 dakika çaldığı belirlendi.
Elde edilen verilere göre, bir paket sigara kullanmanın, bir kişinin hayatından yaklaşık 7 saat götürdüğü ifade edildi.
Araştırmacılar, sigara içenlerin bu alışkanlığı sonlandırarak yaşam sürelerini kayda değer biçimde uzatabileceklerine dikkat çekti.
SİGARANIN HAYATINIZI ÇALMASINI ENGELLEYEBİLİRSİNİZ
Analiz sonuçlarına göre, günde 10 sigara içen bir birey, 1 Ocak’ta sigarayı bıraktığında 8 Ocak’a kadar bir günlük yaşam kaybını önleyebilir.
Eğer 5 Şubat’a kadar sigara içmezse, ömrüne bir hafta ekleyebilir. 5 Ağustos’a kadar bu alışkanlığı bırakırsa, bu süre bir aya kadar çıkabilir.
Araştırma, yıl sonuna kadar sigarayı bırakanların toplamda 50 günlük yaşam kaybını engelleyebileceğini gösteriyor.
“SİGARA İÇENLER ÖMÜRLERİNDEN 10 YIL KAYBEDER”
Londra Üniversitesi’nin alkol ve tütün araştırma grubunun başında bulunan Dr. Sarah Jackson, “Ortalama olarak, sigara içen ve bırakmayan kişiler yaşamlarından yaklaşık 10 yıl kaybeder. Bu, sevdiklerinizle geçireceğiniz değerli 10 yıl, hayat anları ve önemli dönemleri kaybetmek anlamına geliyor.” şeklinde konuştu.
YILLIK 80 BİN ÖLÜM SİGARA KAYNAKLI
Sigara, dünya genelinde önlenebilir hastalık ve ölümlerin önemli nedenleri arasında yer almakta ve uzun süreli kullanıcılarının üçte ikisini öldürmektedir.
İngiltere’de her yıl yaklaşık 80.000 sigara kaynaklı ölüm gerçekleşirken, tüm kanser ölümlerinin dörtte birinin sigaradan kaynaklandığı belirtiliyor.
“SİGARA İÇMENİN GÜVENLİ BİR DÜZEYİ YOK”
Araştırmacılar, sigara içenlerin sağlık ve yaşam beklentisindeki faydaları elde etmek için tamamen sigarayı bırakmaları gerektiğine vurgu yapıyor. Daha önceki bulgular, sigara içmenin güvenli bir düzeyi olmadığını göstermiştir.
Günde bir sigara içenlerin kalp hastalığı ve felç riskinin, günde 20 sigara içenlere göre yalnızca %50 oranında daha düşük olduğu belirtiliyor.
Uzmanlar, “Her yaşta sigarayı bırakmak faydalıdır. Ancak sigara içenler, bu ölüm merdiveninden ne kadar erken inerse yaşamlarının o kadar uzun ve sağlıklı olmasını bekleyebilirler.” değerlendirmesini yapıyor.