1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Valiliklere Yeni Yetkiler: Hazine Taşınmazları Yönetimi

Valiliklere Yeni Yetkiler: Hazine Taşınmazları Yönetimi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bazı işlemlerin yürütülmesi hususunda yetkilerini valiliklere ve kaymakamlıklara devretme kararı aldı. Bu kapsamda, illerdeki Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlükleri ve ilçelerdeki Milli Emlak Müdürlükleri/Şeflikleri yeni yetkilere sahip olacak.

Resmi Gazete’de yayımlanan milli emlak genel tebliğine göre, Hazine’ye ait taşınmazlarla ilgili tahsis yetkisi, milli emlak dairesi olan illerde bu dairenin başkanı tarafından, diğer illerde ise il müdürü tarafından kullanılacak.

YETKİ DEVRİNDE VALİLİKLERİN ROLÜ

Valilikler, kamu idareleri adına Hazine taşınmazlarıyla ilgili ön tahsis işlemlerini gerçekleştirecekler. Yatırım projelerinin hazırlanması, yatırım programına alınması ve tesis inşaatına başlanması durumunda bu tahsisleri kesin tahsise dönüştürme yetkisine sahip olacaklar. Ayrıca, kamu idareleri tarafından edinilen ya da Hazine’ye devredilen taşınmazların tahsisi işlemlerini de yürütecekler.

VALİLİKLERİN YETKİLERİ

Valilikler, süresiz tahsis edilen ancak en az 2 yıl kullanılmayan Hazine taşınmazlarının tahsislerini re’sen kaldırma, kamu idarelerine tahsisli taşınmazlar üzerinde Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulmasına ilişkin tahsis amaçlarını değiştirme yetkisine de sahip olacaklar.

Kamu konutlarının nitelendirilmesi ve meskun yerlerden uzak olan alanlarda kira bedelinde yüzde 70 oranında indirim sağlama işlemleri de valiliklerin yetki alanında bulunuyor.

Devlet ihale kanunu çerçevesinde, belirlenen parasal sınırlara kadar satış işlemlerini yapmaya valilikler ve kaymakamlıklar yetkili olacak. Ankara, İstanbul ve İzmir için bu sınırın iki katı, diğer büyükşehir belediyelerinde ise belirlenen parasal sınıra kadar olan işlemler gerçekleştirilecektir.

BAKANLIKTAN İZİN ALINACAK

Hazine taşınmazlarında irtifak hakkı tesis edilmesi veya kullanma izni verilmesi işlemleri, ihaleye çıkmadan önce Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan izin almayı gerektirecek. Ancak, EPDK tarafından lisanslandırılan tüzel kişiler ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca belirlenen yatırımcılar için irtifak hakları ve kullanma izinleri, bakanlık iznine gerek olmadan valiliklerce sonuçlandırılacak.

Tebliğe göre, imar planları, değişiklikler ve revizyonlar sırasında askı ilan süreleri dikkate alınarak bu süreçlerin takibi valilikler tarafından, ilçelerde ise kaymakamlıklarca yürütülecektir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Valiliklere Yeni Yetkiler: Hazine Taşınmazları Yönetimi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Atakum Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!