Arabuluculuk uygulaması, 2013 yılından itibaren hayata geçirilmiş olup, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren zorunlu hale getirilmiştir.
Mahkemelere gitmeden hukuki uyuşmazlıkları çözmeyi hedefleyen arabuluculuk sisteminde, bugüne kadar 7 milyon 225 bin dosyanın 4 milyon 460 bini anlaşmayla sonuçlanmıştır.
Türkiye’de, arabuluculuk yöntemi her geçen gün daha fazla ilgi görmektedir.
Uyuşmazlıkların barışçıl bir şekilde çözülmesi, zaman kaybını önlemenin yanı sıra yargının yükünü de azaltmaktadır.
45 BİN ARABULUCU İŞBAŞINDA
Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı verilerine göre, Türkiye’de yaklaşık 45 bin arabulucu görev yapmaktadır.
Sistemde kayıtlı 7 milyon 225 bin dosyadan, müzakereleri tamamlanan 4 milyon 460 bin dosya anlaşmayla sonuçlanmış, 2 milyon 280 bin dosyada ise anlaşma sağlanamamıştır. Bu durumda, anlaşma oranı yüzde 64 olarak belirlenmiştir.
Anlaşmaların büyük bir kısmını, 2 milyon 927 bin dosyayla ihtiyari (isteğe bağlı) arabuluculuk dosyaları oluşturmaktadır.
2013 yılında hukuk sistemine kazandırılan ihtiyari arabuluculuk, tarafların gönüllü olarak başvurabildiği bir çözüm yöntemi olmasıyla dikkat çekmektedir.
ZORUNLU ARABULUCULUKTA İŞ UYUŞMAZLIKLARI BAŞI ÇEKİYOR
1 Ocak 2018 tarihinden itibaren iş davaları için zorunlu hale getirilen arabuluculukta, toplamda 2 milyon 370 bin başvuru yapılmış olup, 1 milyon 100 bin dosyada anlaşma sağlanmıştır.
Ticari anlaşmazlıklar için 1 Ocak 2019, tüketici uyuşmazlıkları için ise 28 Temmuz 2020 tarihinden itibaren zorunlu olan arabuluculuk sürecinde de kayda değer gelişmeler yaşanmıştır. Ticari anlaşmazlıklarda 950 bin başvurudan 340 bininde, tüketici uyuşmazlıklarında ise 500 bin başvurudan 173 bininde anlaşma sağlanmıştır.
KİRA UYUŞMAZLIĞINDA 246 BİN VATANDAŞ ANLAŞMAYA VARDI
Kira uyuşmazlıkları da 1 Eylül 2023 itibarıyla arabuluculuk kapsamına alınmış ve bu alanda 320 bin başvurudan 123 bininde anlaşmaya ulaşılmıştır.
Ayrıca, bu tarihten itibaren ortaklığın giderilmesinde 15 bin, kat mülkiyeti ve komşuluk hukukunda 5 bin, tarımsal üretim sözleşmelerinde ise 200 dosyada taraflar anlaşma sağlamıştır.
“TOPLUM ARABULUCULUK SİSTEMİNİ BENİMSEDİ”
İstanbul Arabulucular Derneği Kurucu Başkanı ve arabuluculuk eğitmeni avukat Dilek Yumrutaş, arabuluculuk süreçlerine ilişkin şu bilgileri verdi:
Taraflara iletişim kurma ve müzakere yapabilme imkânı sunulmakta, böylece gruplar kendi çözümlerini müzakere masasında karşılıklı olarak sağlıklı bir iletişimle oluşturma fırsatını elde etmektedir. Arabulucular olarak, taraflara katkı sağlamakta ve çözüm önerileri sunmaya çalışmaktayız. Böylelikle bireyler, uyuşmazlıklarını mahkemeye gitmeden, arabuluculuk yöntemiyle, karşılıklı anlaşma ile çözme imkânına sahip olmaktadırlar.