Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Şubat ayına ait enflasyon verilerini açıkladı ve bu verilerin ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), enflasyona etki eden ürünlerin fiyatlarına yönelik detaylı bir rapor yayımladı.
Merkez Bankası, sağlık hizmetleri alanında yapılan muayene katılım payının yeniden düzenlenmesinin, hizmet grubu aylık enflasyonunun daha sınırlı bir seviyede gerçekleşmesinde önemli bir rol oynadığını belirtti.
TEMEL MAL FİYATLARINDA DÜŞÜŞ
Aylık bazda temel mal fiyatlarının düşmesi gözlemlenirken, hizmetler dahil diğer ana gruplarda fiyat artışlarının Ocak ayına göre zayıfladığı rapor edildi.
Ancak hizmet grubu enflasyonu, mallara göre yüksek seviyesini korumaya devam ediyor.
Gıda grubunda ise işlenmiş gıda fiyatları Ocak ayındaki güçlü artışını Şubat ayında da sürdürdü; mevsim normallerinin aksine fiyatları gerileyen sebze kaleminin gıda enflasyonunu sınırlayıcı etkisi olduğu görüldü.
ENERJİ FİYATLARI ÜZERİNDEN YÜKSELİYOR
Enerji grubundaki fiyat artışının, Son Kaynak Tedarik Tarifesi’ne (SKTT) geçişin etkisiyle artış gösteren elektrik fiyatlarından kaynaklandığı ifade edildi.
Temel mal grubunda dayanıklı ve diğer mallarda fiyatların ılımlı bir artış sergilerken, giyim ve ayakkabı alt grubunda süregelen belirgin fiyat düşüşleri ise grup fiyatlarının gerilemesine neden oldu.
“SAĞLIKTA KATILIM PAYI AZALDI”
Hizmet sektöründeki fiyat artışlarının Şubat ayında yavaşladığı gözlemlendi. Rapor, SGK Sağlık Uygulamaları Tebliği (SUT) çerçevesinde resmi sağlık hizmeti sunucularında ödenen muayene katılım payının yeniden düzenlenmiş olmasının, hizmet grubu aylık enflasyonunun daha sınırlı gerçekleşmesini sağladığını ifade etti.
Aylık fiyat artışının yüzde 2,02 ile önemli bir ölçüde düşüş gösterdiği diğer hizmetler alt grubunda, sağlık hizmetleri SUT düzenlemesiyle fiyatlarını gerileyerek bu durumu belirleyici kıldı. Bu gelişme, Şubat ayı tüketici enflasyonu üzerinde 0,29 puan aşağı yönlü bir etki yarattı.
Üretici fiyatlarındaki artış, bir önceki aya göre zayıflarken, yıllık üretici enflasyonundaki gerileme eğilimi devam etti.
TÜKETİCİ FİYATLARINDA YAVAŞLAMA
Rapor, B ve C endekslerinin yıllık değişim oranlarının sırasıyla 2,61 ve 2,44 puan düşerek yüzde 39,47 ve yüzde 40,21 seviyelerine gerilediğini ortaya koydu. Yıllık tüketici enflasyonuna katkılar incelendiğinde gıda, temel mal, hizmet, alkol-tütün-altın ve enerji gruplarında azalma gözlendi.
Mevsimsellikten arındırılmış verilere göre, tüketici fiyatlarının aylık artışında bir önceki aya göre yavaşlama kaydedildi.
Aylık artışlar bir önceki aya göre B ve C göstergelerinde düşüş gösterdi. Fiyat artışları, işlenmiş gıda haricinde B endeksini oluşturan tüm gruplarda belirsizlik yaşandı.
TCMB bünyesinde izlenen göstergeler, Şubat ayında enflasyonun ana eğiliminde bir düşüş olduğuna işaret ederken, özellikle Medyan ve SATRIM gibi dağılı