Türkiye’nin sağlık alanında yerli üretimi ve milli teknolojileri desteklemeyi hedefleyen ‘üreten sağlık’ modeli kapsamında, yerli kalp-akciğer makinasının tanıtım programı gerçekleştirildi.
Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan, yapılan programda, Türkiye Sağlık Enstitüsü Başkanlığı’nın, Sağlık Bakanlığı bünyesinde bulunan bir topluluk olduğunu ve 9 farklı enstitüye sahip olduklarını belirtti. Bu enstitüler arasında kanser, aşı, sağlık politikaları ve yapay zeka enstitüleri de bulunmaktadır. Bu enstitülerin, konusunda uzman ve profesyonel hocalar ile oluşturulduğunu ifade eden Prof. Dr. Kervan, enstitünün bütçesinin geçen yılki toplantılarla birlikte iki kat artırıldığını ve bunun yüzde 70’inin proje desteklerine ayrıldığını dile getirdi.
Kalp-akciğer makinesi hakkında konuşan Prof. Dr. Ümit Kervan, ASELSAN ile yapılan çalışmaların sonuçlarının diğer cihazlardan daha iyi olduğunu belirtti. 2020 yılında gerçekleştirilen bir anlaşma ile kalp-akciğer makinesinin geliştirilmesine başlandığını ve bu süreçte birçok adım atıldığını anlattı.
2026 yılında bu kalp-akciğer makinesini Türkiye’deki ameliyathanelerde kullanmayı hedeflediklerini ifade eden Prof. Dr. Kervan, bu cihazın Türk bilim insanları tarafından tamamen yerli ve milli olarak geliştirildiğini vurguladı.
Dijitalleşme ve teknoloji konusunda da açıklamalar yapan Prof. Dr. Ümit Kervan, hataya yer vermeden çalışmalarını sürdürdüklerini ve cihazın üretim aşamasının tamamen Türk bilim insanları tarafından gerçekleştirildiğini belirtti. Yurt dışında tanıtımlarını yaptıkları bu kalp-akciğer makinesinin, gelecekte uluslararası rekabet gücü yüksek bir ürün olacağını ifade etti.