Farklı ülkelerden akademisyenler tarafından yürütülen bir araştırma, insan yüzündeki izlerin biyolojik yaş ile ilgili düşüncelerimizden çok daha fazla bilgi barındırdığını gün yüzüne çıkardı. Bu çalışma çerçevesinde, “FaceAge” isimli yapay zeka destekli bir sistem geliştirildi. Sistem, bireylerin biyolojik yaşını yalnızca yüz fotoğrafları aracılığıyla tahmin etmeyi amaçlıyor.
KANSER HASTALARI 5 YIL DAHA YAŞLI GÖRÜNÜYOR
Yapay zeka aracı, 60 yaş ve üzerindeki 58 binin üzerinde kişinin yüz fotoğrafları ve tıbbi verileri kullanılarak eğitim aldı. Araştırmacılar, özellikle kanser hastası olan katılımcıların yüz fotoğraflarını incelediklerinde çarpıcı bir bulguya ulaştılar: Sağlıklı bireylerin yüzleri, yaşlarıyla büyük ölçüde paralellik gösterirken, kanser hastalarının yüzleri ortalama 5 yıl daha yaşlı bir görünüm sergiliyordu.
FİZİKSEL SAĞLIĞIN GÖSTERGESİ
Elde edilen bu sonuç, yüz görünümünün yalnızca estetik bir unsur olmanın ötesine geçerek, fiziksel sağlık durumunun bir yansıması olabileceğini ortaya koydu. Araştırmacılar, biyolojik yaş belirlemenin, hastaların tedavi süreçlerine nasıl yanıt vereceklerini tahmin etmekte kullanılabileceğini ifade etti.
GÖZ ÇEVRESİ, KAS YAPISI
FaceAge’in yaş tahminlerinin nasıl yapıldığına dair bilgiler henüz tam olarak netleşmiş değil. Bilim insanları, algoritmanın göz çevresi ve kas yapısı gibi yaşlanmanın en belirgin belirtilerini analiz ediyor olabileceği üzerinde duruyor. Ancak, sistemin işleyişini daha iyi anlamak amacıyla ek araştırmalara ihtiyaç duyulmakta.
Araştırmanın bulguları, saygın tıp dergisi The Lancet’te yayımlandı.