Ramazan ayı boyunca iftar sofralarının klasik lezzetlerinden biri olan hurma, marketlerde ve tezgahlarda yerini almaya başladı.
Yüksek lif içeriği ve antioksidan özellikleri ile dikkat çeken hurma, içeriğinde bulunan potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir ve vitaminlerle sağlık için faydalıdır. Ancak, hijyenik koşullarda saklanıp satılmadığı takdirde çeşitli zararları da bulunmaktadır.
Uzmanlar, hurmanın ambalajlı bir şekilde alınmasının önemine vurgu yapmaktadır.
AÇIK HURMALARDA ZEHİRLİ TOKSİN RİSKİ
Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, pazarlarda ve yol kenarlarında çoğunlukla açıkta satılan hurmaların uygun koşullarda muhafaza edilmediğini, bu durumun zehirli toksinlerin oluşmasına neden olabileceğini belirtti.
“ÖLÜME NEDEN OLABİLİR”
Aflatoksinin insan sağlığı üzerinde kanserojen etkileri olduğunu ifade eden Manavoğlu, “Açıkta ve nemli ortamlarda satılan hurmalarda küf ve aflatoksin oluşabilir. Bu toksinler gözle ya da tat ile tespit edilemez, laboratuvar ortamında belirlenebilir. Kansere yol açan bu madde, özellikle çocuklar, hamileler ve bağışıklığı zayıf bireylerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Yüksek ateş, kusma ve ishal gibi zehirlenme belirtileri görülebilir.” dedi.
“YOL KENARINDA SATILAN HURMAYA DİKKAT”
Açıkta satılan hurmaların hijyenik açıdan sağlık riski taşıdığına dikkat çeken Manavoğlu, “Hurmayı ambalajlı bir biçimde almamız kritik önem taşıyor. Kapalı ve güvenilir bir şekilde soframıza gelmesi gerekiyor. Genellikle açıkta, yol kenarında çuval içerisinde ya da tezgahlarda satılan hurmalar riskli olabilir. Yol kenarındaki hurmalar egzoz gazı, ağır metaller ve çeşitli kirleticilerden etkilenmektedir.” şeklinde konuştu.
“AMBALAJLI HURMA ALINMALI”
Ambalajlı ve Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan üretim iznine sahip işletmelerin ürünlerini tercih etmenin önemine işaret eden Manavoğlu, tozlanmış veya fiziksel kirli hurmaların kesinlikle alınmaması gerektiğini ifade etti.