1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Adana’da Kafes Balıkçılığı Başladı, Üretim Artacak!

Adana’da Kafes Balıkçılığı Başladı, Üretim Artacak!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen bir projeyle Adana ilinde, Karataş ve Yumurtalık ilçeleri arasında denizde su ürünleri yetiştiriciliğine yönelik potansiyel alanların tespiti 2019 yılında tamamlandı.

Bakanlık, Yumurtalık ve Karataş ilçeleri arasındaki Akdeniz kıyısında, çipura ve levrek yetiştiriciliği için yılda 29 bin 500 ton kapasiteli bir bölge tahsisine 2021 yılında başlamıştır.

KAFES BALIKÇILIĞI UYGULAMALARI BAŞLADI

Yer tahsisi alan firmalar, yetiştiricilik projelerini hazırlayarak çalışmalarına girişti. Sürsan Su Ürünleri firması, bölgede deniz kafes balıkçılığı kapsamında üretime ilk adım atan firmalardan biri olmuştur.

YILLIK ÜRETİMİN ARTIŞI HEDEFLENİYOR

Kentte, denizde hayata geçirilen kafes balıkçılığı uygulamalarıyla yıllık su ürünleri üretiminin 29 bin 500 ton artması hedeflenmektedir.

Kafes balıkçılığı kapsamında hem çipura hem de levrek üretilmektedir.

“ADANA’DA TARIM FAALİYETLERİ ÇEŞİTLİLİK GÖSTERİYOR”

Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, Adana’daki tarımsal faaliyetlerin sadece bitkisel üretimle sınırlı olmadığını, kentin iç sularının ve denizlerinin de su ürünleri açısından zengin olduğunu ifade etti.

“İÇ SULARDA YETİŞTİRİCİLİK, DENİZLERDE AVCILIK İŞLEMLERİ YAPILIYOR”

Kökçüoğlu, Adana’da iç sularda baraj göletlerinde yetiştiricilik faaliyetleri yapıldığını, açık denizde ise avcılık gerçekleştirildiğini belirterek, açık denizde kafes balıkçılığının bölgedeki su ürünleri üretimini artırmayı hedeflediğini vurguladı.

Kökçüoğlu, Yumurtalık ve Karataş ilçeleri arasında 30 bin ton kapasiteli çipura ve levrek yetiştiriciliği olacağına da dikkat çekti.

“YETİŞTİRİCİLİKTEKİ ÜRETİMİN 10 KAT ARTIRILMASI PLANLANIYOR”

Bölgede bir işletmenin kafeslerini denize bırakarak çalışmalara başladığını aktaran Kökçüoğlu, bu sürecin Adana’nın sadece bitkisel üretim değil, aynı zamanda balık üretiminde de söz sahibi olmasına of katkı sağladığını söyledi. Açık denizde yapılacak balıkçılıkla elde edilen ürünlerin hasattan sonra ihracata gideceğine vurgu yaptı.

Kökçüoğlu, Adana’da iç sulardan toplamda 2 bin 600 ton ve avcılıkla birlikte yılda 9 bin ton balık üretimi gerçekleştirildiğini ifade ederek, öncelikli hedeflerinin yetiştiricilik yoluyla bu rakamı 10 kat artırarak 30 bin tona ulaşmak olduğunu belirtti.

Üretime başlayan firmanın tesis sorumlusu olan su ürünleri mühendisi Faruk Bükey, Samsun merkezli firmalarının Türkiye genelinde çeşitli noktalarında balık yetiştiriciliği yaptığını dile getirdi.

“NORMALDAN DAHA ERKEN BALIK HASADI YAPILACAK”

Bükey, Adana’da ilk kez bu yıl açık denizde kafes balıkçılığının başlatıldığını ifade ederek, tesisin 3 bin ton kapasitesinin bulunduğunu, toplam kapasitelerinin ise 11 bin 500 ton olacağını aktardı. Yetiştirilen balıkların, Kozan’da hasat ile eşgüdümlü olarak işlenece

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Adana’da Kafes Balıkçılığı Başladı, Üretim Artacak!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Atakum Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!