1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Aile Hekimliği Sistemi Yenilikleri İçin Kritik Adımlar

Aile Hekimliği Sistemi Yenilikleri İçin Kritik Adımlar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayıp Birinci, yeni Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği çerçevesinde yapılan yeniliklerle ilgili açıklamalarda bulundu ve eleştirileri yanıtladı.

1 Kasım tarihinde hayata geçirilen yeni uygulama, kapsamlı planlamalar neticesinde devreye alındı.

Birinci, sistemin güncellenmesi için yaş gruplarının sağlık hizmetine erişim sayıları ve kronik hastalık yükü gibi çeşitli parametrelerin göz önünde bulundurulduğunu ifade etti.

“Yeni sistemle aile hekimlerinin üzerindeki yükü azaltmayı, vatandaşlarımıza daha fazla zaman ayırmayı hedefledik” diyen Birinci, ayrıca koruyucu sağlığı güçlendirme, kronik hastalık taraması yapma ve tespit edilen hastalıkları yakın takip altında tutmanın amaçlandığını belirtti.

“TEŞVİK ÖDEMELERİ 3 KATINA ÇIKARILDI”

Aile hekimliği için yeni bir teşvik mekanizması oluşturulduğunu dile getiren Birinci, önceki dönemde aile hekimlerinin 14 bin 800 lira civarında teşvik ödemesi aldıklarını, ancak bu tutarın tavanının 3 katına çıkarıldığını, dolayısıyla teşvikte yüzde 200 artış sağlandığını kaydetti.

MUAYENE TEŞVİKİ: 15 BİN 600 LİRA

Birinci, aile hekimlerinin, kayıtlı nüfuslarına bakılmaksızın, 14 bin 800 liralık teşviği tam alabilmek için günde 75’ten fazla hastaya bakması gerektiğini hatırlattı. Yeni teşviklerin muayene, kronik hastalık taramaları, sağlık tesislerine yönlendirme, akıllı ilaç politikalarına uyum ve hasta memnuniyeti gibi beş ana başlık altında düzenlendiğini aktardı.

Muayene teşvikinin 15 bin 600 liraya yükseltildiğini belirten Birinci, bu teşvikin alınabilirliğinin artırıldığını ifade etti.

İKİNCİ EN ÖNEMLİ TEŞVİK: KRONİK HASTA TARAMALARI

Kronik hastalık taramalarının 13 bin 394 lira ile ikinci en önemli teşvik olduğunu açıklayan Birinci, bu taramaların hastalıkların erken tespiti ve takibi açısından kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.

Kronik hastalık taramaları sayesinde özellikle meme kanseri gibi hastalıkların erken tespit edilip tedavi edilebileceğini ifade eden Birinci, “Kronik hastalık taramalarında yüzde 70 başarı hedefliyoruz ve bu taramalar 24 ay ve 6 ay gibi periyotlarla gerçekleştirilecek” dedi.

AİLE HEKİMLİKLERİNDE YAPILACAK TAKİP VE TEDAVİLERİN ÖNEMİ

Birinci, kayıtlı nüfusun sağlık tesislerine başvurusunda önceki döneme göre bir azalma olduğunu belirterek, aile hekimliklerinde yapılacak takip ve tedavi süreçlerinin hastanelere olan başvuru sayılarını da azaltacağını dile getirdi.

“AİLE HEKİMLERİNE MHRS ÜZERİNDEN RANDEVU KONTENJANI AYIRDIK”

Aile hekimlerinin, taramalar sonucunda hastalarını gerektiğinde ilgili uzmanlara yönlendirebileceğini belirten Birinci, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun talimatıyla tüm sistemlerin entegre edildiğini ve süreçlerin daha da kolaylaştırıldığını aktardı.

Aile hekimlerine MHRS sistemi üzerinden kendi hastaları için yüzde 10 muayene randevusu kontenjanı ayırdıklarını ifade eden Birinci, bu sayede hastaların doğru tedaviyi bulmalarının önündeki engellerin azal

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Aile Hekimliği Sistemi Yenilikleri İçin Kritik Adımlar
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Atakum Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!