Mersin’de, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) 1. Ünite Türbin Tesisi’nin montajının tamamlanması sebebiyle bir tören gerçekleştirildi.
Törende Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Akkuyu NGS’de ilk reaktörün 2025 yılında deneme üretimine alınacağını duyurdu.
Bugünün tarihi bir gün olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Bugün, ilk ünitenin türbin şaftını döndürdüğümüz gün. Bu, Türkiye’nin nükleer tarihindeki önemli adımlardan biri” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE, NÜKLEERİN BARIŞÇIL KULLANIMINA TARAF”
Bayraktar, Türkiye’nin 1950’lerden itibaren nükleer alanda aktif olduğunu ve nükleer enerjinin barışçıl kullanımıyla ilgili birçok anlaşmanın tarafı olduğunu belirtti.
“HER ZİYARETİMDE İLERLEME GÖRÜYORUM…”
Santral inşaatında kaydedilen ilerlemeye dikkat çeken Bayraktar, “2016’da ilk geldiğimde sahada hiçbir faaliyet yoktu, şimdi burayı büyük bir heyecanla gezebiliyorum. Her gelişimde buradaki ilerlemeleri gururla gözlemliyorum” diye konuştu.
“TÜRKİYE’NİN ENERJİ TALEBİ ARTIYOR”
Bayraktar, Türkiye’nin nüfusunun ve enerji talebinin arttığını vurgulayarak, “Ekonomisi ve sanayisi büyüyen bir ülke olarak, elektrik talebimiz artmaya devam edecek. Bu artışı karşılamak ve çevre dostu bir yaklaşım sağlamak için nükleer enerjiyi enerji politikamızın merkezine aldık” şeklinde konuştu.
“NÜKLEER ENERJİ ŞART”
Bayraktar, Türkiye’nin yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını en etkin şekilde kullanması gerektiğini ifade ederek, “Enerjimizi verimli kullanmalıyız. 2053 yılına kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşmak için nükleerin kesinlikle yer alması gerekiyor” dedi.
“2028 YILI HEDEFİ”
Bakan Bayraktar, hedeflerini şu şekilde açıkladı: “2050 yılında Akkuyu’nun yanına Sinop’u ve Trakya’yı eklemeliyiz. Yaklaşık 20 bin megavatlık bir kapasiteyle, Türkiye ihtiyaç duyduğu enerjinin yüzde 10’unu nükleerden sağlamış olacak.”
“2028 HEDEFİMİZ, 4 REAKTÖRÜ DEVREYE ALMAK”
Bayraktar, iklim değişikliğiyle mücadelede nükleer enerjinin önemine değinerek, “İlk reaktörü 2025’te deneme üretimine almayı planlıyoruz. İleride 2028’e kadar 4 reaktörü tamamlayarak, ülkemizin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu temiz enerjiyle karşılamak istiyoruz. Bu sayede yaklaşık 35 milyon ton karbon emisyonunu azaltacağız” ifadelerini kullandı.
SİNOP VE TRAKYA PROJELERİ
Akkuyu NGS projesinin başarısının arkasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in güçlü siyasi iradesinin bulunduğunu belirtti.
“30 BİN KİŞİ GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYOR”
Bayraktar, sahada 30 bin personelin büyük bir özveri ile çalıştığını dile getirerek, “Bugün özel bir gün ve bu projenin kilometre taşı olmasını kutluyoruz. İlk elektriği Türkiye’ye vermek için tüm zorlukları aşacağız. Türkiye, nükleer enerji üreten ülkeler arasında yer alacak” diye ekledi.