Atakum’da, Cumhuriyet’in 100. yıl dönemi coşkusuyla dolu özel etkinlikler düzenlendi. Bu etkinliklerden biri de “Laik Eğitim, Laik Yaşam ve Eşit Yurttaşlık” konulu panele ev sahipliği yaptı. Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, panele katılanlarla Cumhuriyet’in değerlerini koruma konusundaki önemli bir sorumluluk payının gençlerde olduğunu belirtti. Deveci, “Cumhuriyet değerlerini yaşatmak için özellikle gençlerin büyük bir sorumluluğu bulunmaktadır” dedi.
Samsun’un Atakum ilçesinde, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl dönümü kutlamalarının bir parçası olarak özel bir etkinlik gerçekleşti. Atakum Belediyesi ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Samsun Şubesi’nin iş birliği ile düzenlenen etkinlik, “Laik Eğitim, Laik Yaşam ve Eşit Yurttaşlık” başlıklı bir paneli içeriyordu.
Vedat Türkali Salonu’nda gerçekleşen panele, 27. Dönem CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı Ersin Gür ve Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Genel Başkanı Ömer Yılmaz gibi önemli isimler konuşmacı olarak katıldılar. Panel, laik eğitim, laik yaşam ve eşit yurttaşlık gibi Cumhuriyet’in temel kazanımlarını ele aldı.
Etkinliğe CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Samsun Şube Başkanı Yaşar Sezen, ÇYDD Samsun Şubesi Onur Kurulu Üyesi Meral Kargı, CHP Atakum İlçe Başkanı Serhat Türkel, CHP İlkadım İlçe Başkanı Metin Telatar gibi birçok önemli isim ve sivil toplum temsilcisi katıldı.
Programda konuşan Atakum Belediye Başkanı Deveci, “Türkiye’nin temel sorunlarından bir tanesi olan eğitim sorununu tartıştık. Önümüzdeki sürece ilişkin yol haritası belirledik.100. yılında Cumhuriyet değerlerimizi hatırlatmak ve yol haritası belirlemek istiyoruz. Cumhuriyet kolay kurulmadı. Bu nedenle onu ileri götürmenin, yükseltmenin bedeli ve sorumluluğu var. Bu bedeli ödeyenleri takip edeceğiz, o sorumluluğu alanlarla Cumhuriyeti yükselterek yaşayacağız. Cumhuriyeti ve değerlerini yaşatmak noktasında özellikle gençlerin, büyük sorumluluğu var” şeklinde konuştu.
Köy Enstitülerinin Önemi
Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Bayram Çelik’in moderatörlüğünü yaptığı bu önemli etkinlikte, panelistler eğitim, laiklik ve yurttaşlık konularındaki görüşlerini paylaştılar.
Panelin konuşmacıları arasında 27. Dönem CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya da bulunuyordu. Kaya, konuşmasında Finlandiya’nın dünyaca ünlü eğitim modeline işaret ederek, Türkiye’nin bu modele dair ilham alabileceğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye’de eğitim sisteminin yönünü değiştiren ve köy enstitülerinin ilkini 1937’de açan Eskişehir Çifteler Köy Enstitüsü’nün önemine dikkat çekti. 1940 yılında Türkiye genelinde 21 merkezde köy enstitülerinin kurulduğunu hatırlattı.
Kaya, sözlerine şu şekilde devam etti: “Birisi de Ladik’teki köy enstitüsüdür. 21. Yüzyılın dünyasında ve Türkiye’sinde yapamadıklarımızı 1940 yılında, bizim sevgili öğrencilerimiz ve daha sonra öğretmenlerimiz yapmıştır. Şu anda yeniden köy enstitüleri kurmayacağız belki ama eşitlikçi, bilimsel eğitimin nasıl olması gerektiğini; eğitim-üretim ve üretim-eğitim ilişkisinin nasıl iç içe geçtiğini bu modelden öğreneceğiz. Eğer bir ülkede laik, bilimsel, kamusal ve karma bir eğitim yoksa o ülkede demokrasinin, eşitliğin olması ve kadınların eğitim görmesi mümkün değil.”