Ankara’da ikamet eden Meltem Güneş’in aktardığına göre, Güvenli Gıda ve Yem Resmi Kontrolleri Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik taslağına göre, zehirlenme veya şüpheli durumlarla ilgili analiz ücretlerini artık Bakanlık karşılayacak. Bakanlık, yaptığı incelemede, zehirlenme veya zehirlenme şüphesi durumlarında alınan numunelere yapılan analiz sayısının düşük olduğunu belirledi. Bu nedenle analiz ücretlerinin laboratuvarlar tarafından karşılanmasının hem maddi bir yük oluşturmayacağı hem de vergi ödemelerinde yaşanan sorunları çözeceği sonucuna vardı.
Mevcut durumda, işletmeler zehirlenme şikayeti üzerine alınan numunelerin analiz ücretlerini ödemek zorunda kalıyor. Bu durumda işletmeler, numuneleri saklamamayı tercih ederek izlenebilirliği sağlayamıyor ve olası zehirlenme vakalarına karşı önlem almıyor. Buna ek olarak, analiz ücretlerini ödemek zorunda kalan işletmeleri hedef alan iftira gibi durumlar da ortaya çıkıyor. Rakip işletmelerin yalan ihbarları sonucunda, hedeflenen işletmeler yüksek analiz ücretleri ödemek durumunda kalabiliyorlar.
Analiz ücretleri, kamuya ait 40 akredite laboratuvar tarafından belirleniyor ve ürün çeşidine ve analiz yöntemine göre değişiklik gösteriyor. Örneğin, GDO taraması için 8.500 TL, steroid/hormon analizi için 12.000 TL gibi ücretler tahsil ediliyor. Bu ücretlere %20 KDV eklenerek alıcıya yansıtılıyor. Ayrıca, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen prosedürlere göre, her işletme ürettiği her yemek partisinden bir numune (şahit numune) saklamakla yükümlüdür ve bu numunelerin analiz için yeterli miktarda olması önemlidir.
Sonuç olarak, Bakanlık tarafından alınan yeni karar ile zehirlenme vakalarıyla ilgili analiz ücretlerinin karşılanması işletmelere maddi açıdan bir yük getirmeyecek ve zehirlenme riskini azaltacaktır. Ayrıca, bu değişiklik, iftira ve haksız yere ödeme yapma gibi durumları da önleyecektir. Bu sayede, gıda ve yem sektöründe güvenilirlik ve sorumluluk duygusu artacaktır.