ABD yönetimi, Başkan Joe Biden liderliğinde, görev süresinin sonuna yaklaşırken Çin’in çip endüstrisine yönelik yeni kısıtlamalar getirdi.
ABD Ticaret Bakanlığı’na bağlı Sanayi ve Güvenlik Bürosu (BIS) tarafından yapılan açıklamada, 24 farklı çip üretim ekipmanı ve yarı iletken geliştirmede kullanılan 3 yazılım kategorisine ihracat kısıtlaması getirildiği belirtildi.
Bu kısıtlamalar arasında, yapay zeka çiplerinde kullanılan Yüksek Bant Genişlikli Hafıza (HBM) bileşeninin de Çin’e ihracatının yasaklanacağı da yer alıyor.
Ayrıca, kısıtlamaların daha etkili olabilmesi için “yabancı doğrudan ürün kuralı” (FDPR) sürecinin devreye alınacağı, bu kapsamda Amerikan menşeli parçaların bulunduğu yabancı şirketlerin Çin’e yapacağı ihracatın denetleneceği ifade edildi.
Ticaret Bakanlığı’nın ayrıca, 140 Çin şirketini “varlık listesi”ne eklemeyi planladığı bildirildi. Bu listeye alınan şirketlerin, hükümetten özel izin almadan ürün veya hizmet satışı gerçekleştirmesi mümkün olmayacak.
AMAÇ: ASKERİ MODERNLEŞMEDE İLERİ TEKNOLOJİ ÇİPLERİNİ ENGELLEMEK
ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, bu tedbirlerin, Çin’in çip teknolojisini ileri askeri sistemler ve silah gelişiminde kullanmasını engellemeyi amaçladığını dile getirdi.
Bakan Raimondo, “Kısıtlamalar, ABD’nin Çin Halk Cumhuriyeti’nin askeri modernleşmesinde kullanılan en gelişmiş teknoloji çiplerini üretme kapasitesini kısıtlamak için bugüne kadar uygulanan en sıkı kontrollerdir” şeklinde konuştu.
BIDEN’IN ÇİN’E YENİ YAPTIRIMLARI
Bu yeni kısıtlamalar, 20 Ocak’ta görevi ABD’nin 47. Başkanı olarak devralacak Donald Trump’a aktarılmadan önceki Biden yönetiminin, Çin’e yönelik çip teknolojisi alanındaki son engelleyici ve korumacı tedbirleri olarak kaydedildi.
ÇİN’DEN TEPKİ
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lin Cien, düzenlenen basın toplantısında, ABD’nin ihracat kontrollerini kötüye kullanarak Çin’i engellemeye çalıştığını ileri sürdü.
Lin, ABD’nin ulusal güvenlik anlayışının sınırlarını zorladığını belirterek, bu davranışın piyasa ekonomisinin kurallarını ihlal ettiğini ve küresel sanayi ile tedarik zincirlerinin istikrarını tehdit ettiğini vurguladı.
Çin’in, kendi şirketlerinin yasal ve meşru haklarını korumak için gerekli tedbirleri alacağını da sözlerine ekledi.
ABD-ÇİN ÇİP SAVAŞI
Biden yönetimi, ulusal güvenliği tehdit edebilecek kritik teknolojilerin transferini engellemeyi, Çin ile rekabet stratejisinin önemli bir parçası haline getirmişti.
10 Ağustos 2022 tarihinde yürürlüğe giren Çip ve Bilim Yasası, Çinli üreticilerin ileri çip teknolojilerine erişimini sınırlayarak Washington’un bu alandaki kararlılığını ortaya koydu.
BIS, 7 Ekim 2022’de, Çin’in en büyük bellek çipi üreticisi Yangzte Memory Technologies ve en büyük yarı iletken donanım üreticisi Naura Technology Group’un da arasında bulunduğu 31 şirketin İhracat Kontrol Listesi’ne alındığını duyurmuştu.
Biden, ayrıca 10 Ağustos 202