Bir işyerinde kıdem tazminatına hak kazanabilmek için 1 yıl sigortalı olarak çalışılmak gerekiyor. Kıdem tazminatı işverenin sözleşmeyi feshettiği durumlarda ödeniyor. Çalışanlar tarafından durum genelde böyle bilinse de bazı istifa hallerinde de yasal olarak tazminatın ödenmesi gerekiyor.Posta.com.tr’de yer alan habere göre bununla ilgili ise 5 farklı durum var. Tazminatın alt limitini asgari ücret belirliyor. Asgari ücret 1 Temmuz itibarıyla yüzde 34’lük ara zamla brüt 13 bin 414 liraya çıkmıştı. Yani en düşük tazminatta bu tutar baz alınıyor. Kıdem tazminatının 1 yıl için en yüksek tutarını ifade eden tavan ise memur maaş katsayısına göre belirleniyor. O da Temmuz ayında 23 bin 489 liraya çıkmıştı.
1 – EMEKLİLİK 8 Eylül 1999’dan önce ilk kez sigortalı olup da 15 yıl 3600 gün sigortalılık süresini dolduran yani yaş dışındaki emeklilik şartlarını yerine getiren işçiler, SGK’dan ‘Kıdem tazminatı alabilir’ yazısını temin ederek işverene verip, istifa ederse kıdem tazminatı alabiliyor. Yine bu tarihten önce sigortalı olanlar EYT hakkıyla emekliliği hak ettiğinde kıdemini alabilir.
KADINLAR 58, ERKEKLER 60 YAŞINDA 8 Eylül 1999 ila 30 Nisan 2008 arasında sigortalı olanların ise iki farklı emeklilik seçeneği bulunuyor: Birincisi 25 yıl sigortalılık süresi ve 4500 gün prim. Bu şartı tamamlayan kadınsa 58, erkekse 60 yaşında emekli olur. İkincisi ise 7000 gün prim ödeme süresi. 7000 günü tamamlayan kadınsa 58, erkekse 60 yaşını tamamlamak koşuluyla emekli olabiliyor.
Dolayısıyla burada sigortalılık süresi aranmıyor. Yani 19 yıl 5 ay 10 gün prim ödemek yetiyor.
2 – EVLİLİK Kadın işçilerin evlilik nedeniyle işten ayrılması durumunda çalışma süresinin gerektirdiği kıdem tazminatı ödeniyor. Bu haktan yararlanılabilmesi için iş sözleşmesinin evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içinde yazılı olarak feshi, evliliği gösteren belgenin işverene sunulması ve feshin gerekçesinin ‘evlilik’ olduğunun açıkça belirtilmesi şart. Hamilelik veya doğum sebebine dayalı işten ayrılmalar istifa olarak değerlendirildiğinden, bu nedenlerle işten ayrılan işçi tazminat haklarından vazgeçmiş sayılıyor. Yani tazminat ödenmiyor. 3 – ASKERLİK4857 Sayılı İş Kanunu’nun 120’nci maddesi ile 1475 sayılı eski İş Kanunu’nun halen yürürlükte olan ve kıdem tazminatını düzenleyen 14’üncü maddesine göre, muvazzaf askerlik hizmeti nedeniyle işten ayrılan işçi, kıdem tazminatına hak kazanıyor.