TasteAtlas tarafından yapılan dünya genelindeki hamur işleri sıralamasında Türkiye’nin önde gelen lezzetlerinden biri olan “Çarşamba pidesi”, damaklarda unutulmaz bir tat bırakıyor.
Samsun ilinin Çarşamba ilçesi, tarihi yapılarının yanı sıra eşsiz lezzetleri ile de dikkat çekiyor.
Bu lezzetlerden en öne çıkanı, kendine özgü pişirme yöntemi ve zengin malzeme kullanımıyla bilinen Çarşamba pidesidir.
TAŞ FIRINDA PİŞİRİLİYOR
Geleneksel yöntemlerle nesilden nesile aktarılan bu özel pide, ustaların hünerli ellerinde yoğrularak taş fırınlarda pişiriliyor ve ilçeye gelen herkesin mutlaka tadına baktığı bir tat olarak öne çıkıyor.
VAZGEÇİLMEZ LEZZET
TasteAtlas’ın dünya genelindeki hamur işleri sıralamasında Türkiye olarak ilk 3’e giren Çarşamba pidesi, hem yerel halk hem de dışarıdan gelen ziyaretçiler için bir vazgeçilmez haline gelmiştir.
HAMURU İNCE MALZEMESİ BOL
Çarşamba pidesi, ince açılan hamuru, bol malzeme kullanımı ve taş fırında pişirilerek dışı gevrek, içi ise yumuşak bir dokuya kavuşmasıyla dikkat çekmektedir.
KIYMA ÇİĞ OLARAK KONUYOR
Özellikle pide hamurunun içerisine eklenen kıymanın çiğ olması ve pişirme sırasında içindeki yağın kullanılması, pidenin lezzetini artırmaktadır.
LEZZET SIRRINI ANLATTI
Çarşamba pidesinin diğer pidelerden farklı olduğunu belirten ustası Oğuzhan Gülşen (26), “İyi bir Çarşamba pidesi yapmak için hamurun el ile ince bir şekilde açılması, iç harçta yalnızca kıyma ve soğan kullanılması ve taş fırında düzgün bir şekilde pişirilmesi gerekir. Çiğ kıymanın yağı ile pişmesi pideye kendine özgü bir tat katıyor.” şeklinde konuştu.
PİDE TESCİLLİ
Geleneksel üretim yöntemleriyle hazırlanmaya devam eden Çarşamba pidesi, coğrafi işaret tescili alarak yöresel kimliğini güvence altına aldı. Çarşamba Ticaret Borsası’nın öncülüğünde elde edilen tescil belgesi, bu özel lezzetin korunup gelecek nesillere aktarılmasını sağlıyor.