Yapay zeka alanında öncü olan OpenAI, popüler sohbet robotu ChatGPT’nin yeni sürümlerinde oluşturulan metinlere benzersiz bir filigran eklediğini ortaya koydu.
Rumi Technologies araştırma ekibi, bu özel filigranların, ChatGPT’den uzun makaleler gibi içeriklerin istenmesi durumunda belirlendiğini gözlemledi.
Filigranlama işlemi, görünüşte normal boşluklara benzer ancak farklı ASCII kodlarına sahip olan Dar Kesintisiz Boşluk (NNBSP) gibi özel Unicode karakterlerin kullanılmasıyla gerçekleştiriliyor. Bu karakterler, metnin yapay zeka tarafından üretildiğine dair gizli bir işaret bırakma işlevi görüyor.
GİZLİ KARAKTERLER NASIL TESPİT EDİLİR
Araştırmacılar, daha eski ChatGPT modelleri olan GPT-4o’da bu tür filigranların mevcut olmadığını vurguluyor.
Kullanıcılar, bu gizli karakterleri çeşitli çevrimiçi araçların yanı sıra Sublime Text gibi gelişmiş metin düzenleyicilerle tespit edebilirler.
Belirlenen bu özel karakterlerin metin içerisindeki dağılımının rastgele olmaması, sistematik bir desen sergilemesi dikkat çekiyor.
Bu durum, filigranlama özelliğinin OpenAI geliştiricileri tarafından bilinçli olarak uygulandığını düşündürüyor.
Bu yeni gelişme, OpenAI’nin yapay zeka ile üretilen görsellere filigran eklemeyi denemeye başlamasından kısa bir süre sonra gündeme geldi.
FİLİGRAN NE İŞE YARIYOR
Metinlere eklenen filigran özelliğinin temel amacı, içeriğin yapay zeka tarafından üretilip üretilmediğini belirlemekte yardımcı olmaktır.
Ancak, bu yöntemin bazı kısıtlamaları mevcut; kullanıcılar, filigranların varlığını öğrendiğinde bunları kolaylıkla kaldırabilirler.
Basit bir bul ve değiştir işlemi ile metindeki özel Unicode karakterler standart karakterlerle değiştirilerek bu filigranlar yok edilebilir.
Bu durum, özellikle ChatGPT’nin 31 Mayıs’a kadar öğrenciler için ücretsiz olduğu ve final projelerinin yoğun olduğu bu süreçte daha da önem kazanmaktadır.