Çin hükümetinin yeni aldığı karar, küresel yarı iletken sektöründe geniş yankılar uyandırdı. İthal edilen çiplerin kökeninin belirlenmesi amacıyla getirilen düzenleme, Tayvan merkezli üreticilerin lehine bir durum oluştururken, ABD’deki bazı büyük yarı iletken şirketlerini zor durumda bırakacak gibi görünüyor.
YENİ DÜZENLEMENİN DETAYLARI
Çin Gümrük Genel İdaresi tarafından duyurulan bu düzenleme ile, ithal edilen yarı iletkenlerin menşei artık üretim yerleri olarak belirlenecek. Önceden çiplerin tasarım veya paketleme yerleri, menşei tespitinde önemli bir rol oynayabiliyordu. Ancak yeni norm, üretim yapılan ülkeyi ön plana çıkarıyor.
Bu değişiklik, özellikle çip üretimini Tayvan merkezli firmalara dış kaynak olarak kullanan AMD, Nvidia ve Qualcomm gibi büyük yarı iletken şirketleri için avantaj sağlayacak. Bu firmaların ürünleri, Çin’in ABD menşeli ürünlere getirdiği yüzde 125 oranındaki yüksek tarife uygulamasından muaf olacak.
ABD’Lİ ÜRETİCİLERE DARBE
Fakat yeni düzenlemeden olumsuz etkilenecek pek çok yarı iletken firması da mevcut. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde üretim yapan Intel, GlobalFoundries ve Texas Instruments gibi şirketler, bu durumdan ciddi şekilde zarar görecek. Zira bu firmaların ürettiği çipler, ABD menşeli olarak değerlendirilecek ve böylece yüzde 125’lik ithalat tarifesine maruz kalabilecek.
Çin Yarı İletken Endüstrisi Derneği (CSIA) tarafından yapılan açıklamada, çipin işlendiği yerin, tasarlandığı veya paketlendiği yerden bağımsız olarak ‘menşei ülke’ olarak kabul edileceği vurgulandı. Yeni kuralın, hem paketlenmiş hem de paketlenmemiş yarı iletken ürünler için geçerli olduğu ifade edildi.