Çin merkezli teknoloji şirketleri, küresel otonom sürüş pazarındaki varlıklarını artırma yönündeki çabalarını sürdürüyor.
Financial Times’ın aktardığı bilgilere göre, Baidu, Avrupa’da robotaksi testlerine başlamak amacıyla önemli görüşmeler gerçekleştiriyor.
Kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Baidu, İsviçre’nin ulusal posta servisiyle potansiyel bir iş ortaklığı geliştirmeyi planlıyor ve operasyonlarını Türkiye’ye de genişletmek istiyor.
Baidu’nun otonom araç birimi olan Apollo Go, robotaksilerini test etmeyi ve yıl sonuna kadar İsviçre’de bir ofis açmayı hedefliyor. Bu kararın arkasında, yerel yönetimin yenilikçi mobilite teknolojilerine karşı gösterdiği olumlu tutumun etkili olduğu ifade ediliyor.
Swiss Post, şu anda Baidu veya başka bir teknoloji sağlayıcısı ile herhangi bir ortaklıkları olmadığını, ancak mobilite geleceğini ve yeni müşteri taleplerini değerlendirdiklerini belirtti.
BAIDU’NUN KÜRESEL GENİŞLEME STRATEJİSİ
Baidu’nun kurucu ortağı ve CEO’su Robin Li, yatırımcılara 2025 yılının genişleme açısından “son derece önemli” olacağını ifade etti.
Li, şirketin “varlık açısından hafif” bir genişleme stratejisiyle taksi şirketleri ve filo operatörleri arasında potansiyel iş ortakları belirlediğini de ekledi.
Şu an için Baidu, Çin genelinde 10’dan fazla şehirde faaliyet gösteriyor ve Hong Kong’da küçük ölçekli bir deneme yürütüyor. Şirketin yurt dışı genişleme planı, diğer Çinli rakiplerinin benzer adımlarını takip ediyor.
Guangzhou merkezli WeRide, bu yıl Fransa’nın Valence kentinde ve Zürih havaalanında robobüs denemelerine başlamışken, “Pony.ai” ise Lüksemburg’da robotaksileri için bir test izni aldığını duyurdu.
Uber, bu yıl WeRide, Pony.ai ve Momenta gibi üç Çinli otonom araç şirketiyle, robotaksilerini Avrupa ve Orta Doğu gibi küresel pazarlarda kullanmak üzere anlaşmalar imzaladı.
ÇİN İLE BATI ARASINDA YENİ REKABET: ABD ENDİŞELİ
Otonom araç geliştirme yarışı, elektrikli araç alanında önemli bir mesafe kat etmiş olan Çin ile Batı arasında yeni bir rekabet alanı oluşturuyor.
Çin yapımı yüksek teknolojili araçların artan popülaritesi, Washington’da güvenlik endişelerine yol açıyor. Geçtiğimiz yıl Biden yönetimi, araçların sürücüleri izleyebileceği kaygısıyla Çin bağlantılı araç yazılımlarını yasaklamak için adımlar attı.
Robotaksilerde yaygın olarak kullanılan lidar sensörlerinin Çin’deki en büyük üreticisi Hesai ise, Çin ordusuyla bağlantılı olduğu iddiaları nedeniyle Pentagon’un kara listesine alındı, ancak Hesai bu iddiaları reddediyor.
ROBOTAKSİLER ÇİN’DE YAYGINLAŞIYOR
Sektörde güvenlik ve sigorta düzenlemeleri konusundaki endişelere rağmen, Goldman Sachs analistleri, 2030 yılı itibarıyla Çin’in büyük şehirlerinde yarım milyondan fazla robotaksinin faaliyette olacağını öngörüyor.
Robotaksilerin küresel taksi filosundaki payının 2025 yılındaki yüzde 1’den az seviyesinden 2030’da yüzde 9’a yükselebileceği ve pazarın mevcut 54 milyon dolarlık değerinin yıllık 47 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Goldman analistleri, sürücüsüz otomobil sektöründe Baidu, WeRide ve Pony.ai gibi Çinli firmaların, “yüksek teknolojik giriş engelleri” ile algoritma geliştirme ve kitlesel dağıtım için gerekli verileri toplama konusundaki yetenekleri sayesinde diğer rakiplerine göre avantajlı olduğunu dile getiriyor.
Baidu’nun Apollo Go araçları, geçen yılın dördüncü çeyreğinde 1,1 milyon yolculuğa hizmet sağladı ve ocak ayında toplam yolculuk sayısı 9 milyonu geçti. Şirketin Avrupa’da, özellikle Türkiye ve İsviçre’de genişleme planlarına dair detaylar ilk kez Wall Street Journal tarafından gündeme getirilmişti. Ancak Baidu, bu konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapmadı.