Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye-Tanzanya İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, 2003 yılında Afrika kıtasıyla olan ticaret hacminin 5,4 milyar dolar iken, 2023 yılında 37 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Türkiye’nin Afrika kıtasının gelişimine katkı sağlamaya devam ettiğini vurgulayan Yılmaz, Türkiye’nin Afrika’ya olan bağlılığının THY, TİKA, Maarif Vakfı ve Yunus Emre Enstitüsü gibi kurumlarla süregeldiğini belirtti. Türkiye’nin Afrikadaki büyükelçilik sayısının 12’den 44’e çıktığını açıklayan Yılmaz, 48 adet iş konseyinin Afrika ülkeleriyle kurulduğunu ifade etti. Afrika’daki Türk yatırımlarının değerinin 10 milyar doları aştığını, müteahhitlik firmalarının ise 87 milyar dolarlık 1.885 proje üstlendiğini aktardı.
Afrika ile olan ticaretin karşılıklı kazanç ilkeleri doğrultusunda geliştiğine dikkat çeken Yılmaz, Türkiye’nin Afrika’da sunduğu desteğin hem kıtadaki ülkelerle siyasi ve dostluk bağlarını güçlendirdiğini hem de ekonomi, ticaret ve yatırım ilişkilerini artırdığını belirtti. Yılmaz, Türkiye’nin Afrika’ya olan bakış açısının güçlü ve pozitif olduğunu vurgulayarak, Türkiye ve Afrika’nın genç nüfusuyla zengin bir ekonomiye doğru ilerleyeceğine inandığını ifade etti. Türkiye’nin sömürgeci bir geçmişi olmadığını söyleyen Yılmaz, Türk firmalarının Afrika’da yeni iş fırsatları yarattığını ve bölgedeki gelişmelere katkı sağladığını dile getirdi.
Yılmaz, Tanzanya Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan’ın Türkiye ziyaretinin iki ülke ilişkilerini daha da güçlendireceğini belirterek, Türkiye’nin Tanzanya’yla olan ikili ticaret hacminin 2003 yılında 11 milyon dolar iken, 2023 yılında 350 milyon dolara ulaştığını açıkladı. Türk müteahhitlerinin Tanzanya’da üstlendikleri projelerin değerinin 6,4 milyar dolara ulaştığını dile getiren Yılmaz, Türk firmalarının Tanzanya’nın alt yapı ve yatırım ihtiyaçlarında öne çıktığını söyledi. Yılmaz, Türkiye’nin Afrika’ya farklı bir perspektifle yaklaştığını ve 1 milyar dolarlık bir ticaret hedefi koyma kararı aldığını aktardı.
Türk müteahhitlerin Tanzanya’da gerçekleştirdiği projelerin gelecek vadettiğini belirten Yılmaz, Türkiye’nin Tanzanya’yla iş birliğini genişletecek fırsat alanlarının bulunduğunu dile getirdi. Türk firmalarının Tanzanya’da sunduğu iş imkanlarının örnek olabileceğini ifade eden Yılmaz, iki ülkenin karşılıklı dostluk ve anlayış temelinde yeni iş birlikleri kurmayı hedeflediklerini söyledi. Yılmaz, Türkiye-Tanzanya arasındaki ticari, ekonomik ve yatırım ilişkilerinin önümüzdeki dönemde daha da artacağına inandığını belirtti. Her iki ülkenin de iş ve yatırım süreçlerini kolaylaştırmak için daha fazla iş birliği içinde olması gerektiğini ifade eden Yılmaz, bu doğrultuda farklı organizasyonlar düzenlemeyi planladıklarını sözlerine ekledi.