İnternet ve mobil bankacılık platformlarındaki kullanıcı sayısında gözlemlenen artış, dolandırıcılık faaliyetlerinin de bu alana yönelmesine zemin hazırladı.
Bu bağlamda, ATM, FAST, EFT ve havale işlemleriyle ilgili bazı düzenlemelere gidilmektedir.
Para transferlerinde güvenliği artırmak amacıyla IBAN üzerinden yapılan gönderimlerde yeni önlemler uygulamaya alınacak.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 1 Mart tarihinden itibaren yürürlüğe girecek düzenlemesiyle EFT ve havale işlemlerinde çift doğrulama sisteminin zorunlu hale gelmesini öngörmektedir.
Bu değişiklikler 1 Mart itibarıyla geçerli olacak ve tüm bankalar tarafından uygulanacak.
HAVALE VE EFT’DE EK DOĞRULAMA
Havale ve EFT işlemlerinde ek doğrulama şartları getirilecek.
Banka hesapları arasında para transferi gerçekleştirecek kullanıcılar, işlemlerini tamamlamak için ek bir güvenlik onayı vermek zorunda olacaklar.
ARTAN DOLANDIRICILIK UYGULAMALARI GÜNDEME GETİRDİ
Birçok banka müşterisi, izinsiz şekilde kendi adlarına kredi çekildiğini ve bu meblağların diğer banka hesaplarına aktarıldığını bildirmekte, bu da şikayetlerin artmasına yol açmıştır.
Bu durum üzerine BDDK, banka hesapları arasında para transferini sağlayan EFT ve havale sistemlerinde köklü değişiklikler yapmak üzere harekete geçti.
MART AYINDA “ÇİFTE DOĞRULAMA” SİSTEMİ UYGULANACAK
Mart ayı itibarıyla Türkiye’deki tüm bankalar için geçerli olacak bu zorunlu değişiklikle birlikte para transferinde yeni bir aşamaya geçilecek.
UYGULAMA NASIL OLACAK?
Mevcut düzenlemelerde, birçok banka kullanıcıların telefonları tanımlı olduğunda gün içinde EFT ve havale işlemleri için yalnızca para transferinin yapılacağı hesabın bilgisini talep etmektedir.
ÖNCE TRANSFER TALİMATI, SONRA TELEFONA GELEN SMS ŞİFRESİ GİRMEK
Yeni düzenlemeyle birlikte kullanıcılar, tanımlı telefonlar üzerinden para transferi talimatı verdiklerinde, bu işlemi tamamlayabilmek için bankacılık sistemine kayıtlı telefonlarına gelen SMS şifresini girmek zorunda kalacaklar.