Dünya Bankası, “Büyük Tersine Dönüş: Uluslararası Kalkınma Birliği (IDA) Ülkelerinde Beklentiler, Riskler ve Politikalar” başlıklı raporunda küresel yoksulluk konusunda tespitlerde bulundu. Raporda, IDA’dan hibe ve düşük faizli kredi alan 75 ülkenin karşı karşıya olduğu fırsatlar ve riskler değerlendirildi ve bu ülkelerin “historical reversal” olarak adlandırılabilecek bir durumla karşı karşıya olduğu belirtildi. Raporda ayrıca gelir farkının açıldığı ve aşırı yoksulluk oranının arttığı vurgulandı.
Raporda, IDA ülkelerinin genç nüfuslarından, doğal kaynaklarından ve güneş enerjisi potansiyelinden tam anlamıyla yararlanarak olumsuzlukların üstesinden gelebileceğine dikkat çekildi. Ancak bu ülkelerde gelir artışlarının yavaşladığı ve aşırı yoksulluk oranının dünya ortalamasının çok üzerinde olduğu belirtildi. Ayrıca, IDA ülkelerinde günde 2,15 doların altında gelirle yaşam mücadelesi veren insanların oranı ve açlıkla karşı karşıya kalan insanların yüzdesi vurgulandı.
Raporda, IDA ülkelerinin önemli yatırım ihtiyaçları olduğuna ve bu ülkelerin uluslararası mali desteğe ihtiyaç duyduğuna vurgu yapıldı. En yoksul ülkelerde kalkınma ve altyapı eksikliklerinin giderilmesi için GSYH’nin yaklaşık yüzde 10’unun yatırım yapılması gerektiği belirtilirken, uzun süreli durgunluk riskini azaltmak için önemli miktarda destek gerektiği ifade edildi.
Rapora göre, IDA ülkelerinin yarısından fazlası Sahra Altı Afrika’da yer alıyor. Bu ülkelerin çoğunluğu kırılgan ve çatışmalardan etkilenen devletler olarak nitelendirilirken, bazıları Doğu Asya ve Latin Amerika’da bulunmaktadır. Bu ülkeler arasında kişi başına düşen gelirin düşük olduğu ve çatışmalardan etkilenen devletlerin bulunduğu belirtildi.
Raporun sonuç bölümünde, IDA ülkelerinin uluslararası mali desteğe ihtiyaç duyduğu ve yatırımların artırılması gerektiği vurgulandı. Bu ülkelerin yarınlarının, gelir farkı açısından zengin ülkelerle arasındaki uçurumu kapatması gerektiği ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması için uluslararası iş birliğinin önemli olduğu aktarıldı.