Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Margaret Harris, Maymun Çiçeği virüsünün eskisinden daha hızlı yayıldığını ve yüksek ölüm oranına sahip olduğunu belirtti. Harris, Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi haftalık basın toplantısında konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. M çiçeği virüsünün yayılma hızının arttığını vurgulayan Harris, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanlar ve çocuklar için daha tehlikeli olduğunu ifade etti.
Harris, M çiçeği virüsü için herhangi belirli bir tedavinin olmadığını ancak destekleyici tedavilerin kullanıldığını belirtti. Hastaların temas yoluyla virüsü bulaştırdığına dikkat çeken Harris, daha fazla yayılmanın önlenmesi için hastaların temaslarına dikkat etmesi gerektiğini söyledi. İsveç’te bildirilen ilk M çiçeği vakasının takip sisteminin işe yaradığını belirten Harris, diğer ülkelerin de bu konuda şeffaf olmaları gerektiğini ifade etti.
Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, M çiçeği virüsünün uluslararası yayılma potansiyeli karşısında DSÖ Acil Durum Komitesini toplama kararı almıştı. Ghebreyesus, komitenin M çiçeği virüsünün uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı sorunu olduğu tavsiyesini kabul ettiğini açıkladı. Afrika Birliği ise M çiçeği virüsüyle mücadele için kıta çapında acil durum ilan etti.
M çiçeği virüsünün hem hayvanlardan hem de insanlardan bulaştığı biliniyor. Fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden virüs bulaşabiliyor. Hastalığın belirtileri virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkabiliyor. Yüksek ateş, baş ağrısı, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik gibi belirtilere yol açan virüs, vücutta su çiçeğine benzer kabarcıklara neden olabiliyor.
Maymun Çiçeği virüsünün özel bir tedavi yöntemi bulunmamakla birlikte antiviral ilaçlarla tedavi edildiği belirtiliyor. Hastaların çoğunluğu hastalığı hafif geçirerek birkaç hafta içinde sağlıklarına kavuşuyor. Son olarak virüsün bulaşma nedenlerinin vücut döküntülerine temas, bulaşık eşyaların kullanılması ve vücut sıvılarıyla temas şeklinde olduğu biliniyor.