Ege ovalarında bu yıl erken başlayan Sultani çekirdeksiz üzüm hasadı ve kurutma sürecinde üreticiler, önceki yıllara göre fiyatların daha iyi olduğunu belirtiyor. Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden Gediz Nehri Havzası’nda yer alan yaklaşık 1 milyon dekarlık bağdan elde edilen Sultani çekirdeksiz üzüm, 500 milyon dolarlık bir gelir sağlıyor. Bu ova boyunca uzanan üzüm bağlarında Antik Dönem’den bu yana yetiştirilen bu özel tür, kurutulmak üzere toplanıyor.
Hasat döneminde sabahın erken saatlerinde tarım işçileri, güneşin etkisinden korunması ve daha parlak görünmesi için asmalardan kestikleri üzümleri su, zeytinyağı ve potasyum karbonat karışımıyla yıkıyor. Daha sonra sergi alanlarında 8-10 gün kurutulan üzümler, farklı tonlara bürünerek hazır hale geliyor. Bazı üreticiler ise doğal kurutma yöntemini tercih ediyor. Bu süreç sonunda Gediz Nehri Havzası’nda yetiştirilen Sultani çekirdeksiz üzüm, dış pazarlara yönlendirilerek satışa sunuluyor.
Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, sultani üzüm hasadının bölgede yoğun şekilde devam ettiğini ve bu ürünün ihracatının ülkeye yılda 500 milyon dolar civarında gelir getirdiğini belirtiyor. Üzümün kalitesinden ve rekoltesinden memnun olan üreticiler, bu yılın fiyatların da umut verici olduğunu dile getiriyor. Ayrıca, olumsuz hava koşullarına rağmen ürün kalitesinin yüksek olduğu vurgulanıyor.
Üreticilerden İlhan Şengül, bu yılın üzüm hasadının erken başlamasına ve meyvenin erken olgunlaşmasına sıcak hava koşullarının neden olduğunu belirtiyor. Bağcılığın önemli bir gelir kaynağı olduğunu aktaran çiftçi Nevzat Güven ise yeni sistem üretimin bağ alanlarında gerçekleştiğini ve kaliteli üzüm elde ettiklerini dile getiriyor. Bu yılın rekolte anlamında düşük olsa da fiyatların memnuniyet verici olduğunu ifade eden Güven, objektif bir bakış açısının önemine vurgu yapıyor.