Bugün soğuk, kuru ve yaşanması güç bir ortam sunan Mars, jeolojik yapısı incelendiğinde milyarlarca yıl önce Dünya’ya daha benzer bir özellik sergiliyor olabilir.
Bilim insanları, Mars’ın geçmişinde yoğun miktarda sıvı su bulunduğu düşüncesindeler. Yeni bir çalışma, bu suyun yalnızca buz ve yer altı suları değil, aynı zamanda yağmur ve kar şeklinde de var olabileceğini ortaya koyuyor.
Ancak bu durum, mevcut iklim modelleriyle çelişiyor. Zira çoğu model, geçmişteki Mars’ın yüzey sıcaklıklarının sıvı su varlığına ve dolayısıyla yağış oluşumuna elverişli olmadığını öngörüyor. Su kaynaklarının ne olduğu ise hala bir gizem olarak kalmakta.
MARS VADİLERİNİN SIRRI VE SİMÜLASYONLAR
Caltech’te doktora sonrası araştırmacı olan Amanda Steckel önderliğindeki ekip, Mars’taki vadi şebekelerinin farklı yükseltilerde başlamasının yalnızca buzulların erimesiyle açıklanamayacağını belirledi.
Bu sorunun çözümünü arayan ekip, bilgisayar simülasyonlarıyla Mars’ın yaklaşık dört milyar yıl öncesini yeniden canlandırdı.
Başlangıçta Dünya için geliştirilen ve sonrasında Mars’a uyarlanan model, özellikle ekvatora yakın bölgelerde yüzey evrimini simüle etmeye odaklandı. Bu alan, tarihsel olarak eski göllere ya da büyük bir okyanusa akmış olabilecek çok sayıda nehir kanalıyla dikkat çekiyor.
NASA’nın Perseverance keşif aracı, şu anda büyük bir nehrin aktığı düşünülen Jezero Krateri’ni inceliyor.
YAĞMUR SENARYOSU GERÇEĞE DAHA YAKIN
Araştırmacılar, sıcak ve yağmura dayalı modelin oluşturduğu vadi dağılımının, günümüzde Mars yüzeyinde gözlemlediğimiz farklı yükseltideki ve bölgelerdeki vadi ağlarıyla çok daha iyi örtüştüğü görüşündeler.
Bu durum, yağışların (muhtemelen yağmur ve kar) bu vadilerin oluşumunda kritik bir etken olduğunu ve dolayısıyla eski Mars’ın sanıldığından daha sıcak bir iklim yapısına sahip olabileceğini düşündürüyor.