Hollandalı üç bilim insanı tarafından gerçekleştirilen yenilikçi hesaplamalar, evrenin sona erme sürecinin önceki tahminlerden çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşebileceğini ortaya koydu.
Radboud Üniversitesi’nde çalışan araştırmacılar, yıldızların ömrünün sonunda kalan kalıntılarının yaklaşık “10 üzeri 78” yıl içinde yok olacağını keşfetti. Bu, daha önce öngörülen “10 üzeri 1100” yıllık süre ile karşılaştırıldığında kayda değer bir kısalma anlamına geliyor.
YENİ HESAPLAMANIN TEMELİ
Bu güncel tahmin, kara delik uzmanı Heino Falcke, kuantum fizikçisi Michael Wondrak ve matematikçi Walter van Suijlekom’un Hawking radyasyonunu yeniden gözden geçirmesi ile elde edildi.
Araştırmacılar, yalnızca Hawking benzeri radyasyonu dikkate alarak, beyaz cüce yıldızlarının buharlaşma süresinin yaklaşık 10 üzeri 78 yıl olacağını vurguladı. Bu durum, evrenin sonunu temsil eden bir işaret olarak değerlendiriliyor.
KARA DELİKLER VE NÖTRON YILDIZLARI ÜZERİNDEKİ ŞAŞIRTICI TAHMİNLER
Bilim insanları, Hawking radyasyonu sürecinin kütle çekim alanına sahip diğer cisimler üzerinde de geçerli olduğunu ifade etti. Her iki durumda da nötron yıldızları ve yıldızsal kara deliklerin 10 üzeri 67 yıl içinde bozulduğu hesaplandı.
Bu sonuç, daha yüksek çekim kuvvetine sahip kara deliklerin daha hızlı buharlaşması gerektiği yönündeki beklentilere ters düşerken, kara deliklerin kendi radyasyonlarının bir kısmını etkileyerek süreci yavaşlattığı açıklaması yapıldı.
İNSANLIK VE AY’A DAİR TEORİK HESAPLAMALAR
Bilim insanları, teorik olarak Hawking benzeri radyasyonun Ay ve bir insanın buharlaşma süresinin 10 üzeri 90 yıl olacağını öngördü. Ancak, diğer süreçlerin, insanların ve Ay’ın yok oluşuna çok daha kısa sürede neden olabileceğinin de altını çizdiler.