Filistin tarihindeki acı dolu olaylar göz önüne alındığında, İngiliz hakimiyetindeki Filistin topraklarında 1948 yılında kurulan İsrail’in Filistin halkına yönelik zulmü devam etmektedir. Özellikle Gazze’ye yönelik saldırılarıyla tanınan İsrail, 14 Mayıs 1948’de Filistinlileri zorunlu göçe tabi tutarak “Nekbe” (Büyük Felaket) adını verdiği bir dönemi başlatmıştır. Bu olayı anmak adına Batı Şeria’nın Ramallah kentinde bir yürüyüş düzenlenmiştir.
Yürüyüşe katılan binlerce Filistinli, siyah kıyafetler giyerek ve Filistin bayrakları taşıyarak Yaser Arafat’ın mezarına doğru yürüyüşe geçmişlerdir. Yürüyüş sırasında, Gazze’deki insanlık dışı saldırılarda hayatını kaybeden Filistinliler de anılmış, insanlık dışı uygulamaların bir benzeri bugün de devam ettiği vurgulanmıştır. Ayrıca Filistinliler, Nekbe’nin 76. yılında yapılan etkinliklerde saygı duruşunda bulunmuş ve İsrail’in Filistin halkını “dize getirmeye çalıştığını” belirtmiştir.
Filistin Kurtuluş Örgütü Başkan Yardımcısı Mahmud el-Alul, İsrail’in Filistin halkına yönelik saldırgan politikalarını eleştirmiş ve ABD’nin desteğiyle Filistin meselesini çözmeye çalıştığını ancak bu politikaların aslında soykırıma yol açtığını dile getirmiştir. Birzeit Üniversitesi’nde eğitim gören gençler de Nekbe’nin hatırlanmasının önemine vurgu yaparak, Filistin’in özgürlüğü için dünya genelindeki dayanışmanın kıymetli olduğunu belirtmişlerdir.
Ramallah’ta eğitim gören gençler, atalarının yaşadığı Nekbe’nin hala hissedildiğini ve 76 yıl sonra bile unutulmadığını vurgulamışlardır. İsrail’in acımasız politikalarına rağmen Filistin halkının davasından vazgeçmeyeceği ve uluslararası dayanışma beklediği ifade edilmiştir. 14 Mayıs 1948’de İsrail’in bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlileri zorunlu göçe tabi tutması nedeniyle 15 Mayıs’ın “Nekbe” olarak anılması, Filistin halkının hafızasında derin izler bırakmıştır.