1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Gıdada Yanıltıcı Etiketlere Yeni Düzenleme!

Gıdada Yanıltıcı Etiketlere Yeni Düzenleme!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gıda etiketleri, reklamlar ve broşürlerde bulunan görseller ile örnek gösterimlerin, tüketicileri yanıltan terimlerle birlikte değerlendirilmesi gerektiği belirtiliyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda işletmeleri için belirlenen kuralları içeren “Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği Kılavuzu”nu güncellemiştir.

Yeni kılavuz ile birlikte, gıda ambalajlarının temel görsellerine yönelik bazı düzenlemeler gerçekleştirilmiştir.

Etiket, reklam, broşür ve internet sayfalarında kullanılan görsellerin, gıdanın adı ve diğer açıklayıcı ifadelerden daha fazla etkili olabileceği göz önünde bulundurulmuştur. Bu kapsamda, bu tür resimler ve gösterimlerin yanıltıcı terimlerle eşit düzeyde kontrol edileceği ifade edilmiştir.

Görsellerin, gıdanın çeşidi, bileşimi, kalitesi veya menşei açısından tüketiciyi aldatmadan yer alması gerektiği vurgulanmaktadır.

MEYVENİN AROMASI KULLANILIYSA ETİKETTE MEYVENİN GERÇEK FOTOĞRAFI YER ALMAYACAK

Eğer bir gıdada aroma verici bir bileşen kullanılıyorsa, etiketinde bu bileşenin gerçek görseli yer almayacak. Bunun yerine, gıdanın aromalı olduğu ifadesine yer verilecektir.

Meyve, sebze veya baharat gibi ürünlerde, fotoğrafın gerçek bir görsel ile sunulabilmesi için tat veren bileşenin bu ürünlerden biri olması gerekecektir.

Örneğin, çilek veya şeftali içerdiği belirtilen ancak bu meyvelerden daha çok aroma verici kullanılacak bir gıda, etiketinde bu meyve görsellerine yer veremeyecektir.

Eğer özel mevzuat gereği bir ürünün adında “aromalı” ibaresi geçiyorsa fakat içerik olarak aromadan fazla miktarda meyve, sebze veya baharat içeriyorsa, bu halde gerçek gıda görseli kullanılabilecektir.

“DOĞAL” TERİMİNE İLİŞKİN DÜZENLEME

Üretim süreçlerinin bazı aşamalarının elle gerçekleştirilmediği gıdalarda “el yapımı” ifadesi yalnızca elle yapılan aşamaları belirtmek için kullanılabilecektir.

Örneğin, bir üretici hamuru elle yoğurmuyor ama yufkaları elle açıyorsa, bu durumda “el yapımı” ibaresi yer alabilir. Ancak, yaprak sarmasında bazı işlemler elde yapılsa da, sarma işlemi makinede gerçekleşiyorsa bu ifadeye yer verilmeyecektir.

Kılavuzda “doğal” teriminin kullanımı da düzenlenmiştir. Üretiminde sadece gerekli olan kültür ve enzimler dışında başka bir bileşen kullanılmayan, sade veya aromalandırılmamış süt ürünleri “doğal” olarak tanımlanacaktır. Bu çerçevede yoğurt, kefir gibi süt ürünleri de “doğal” statüsünde değerlendirilecektir.

Ancak “yüzde 100 doğal”, “gerçek doğal”, “hakiki doğal” veya “en doğal” gibi ifadelerin kullanılması yasaklanmıştır.

“GÜNLÜK” TERİMİNİN KULLANIMI SINIRLANDIRILDI

Kılavuza göre, “günlük” terimi yalnızca raf ömrü 24 saat olan gıdalarda kullanılabilecektir. Eğer bu terim kullanılacaksa, üretim tarihi yönetmelik gereğince belirtilmek zorundadır. Pastörize içme sütünde ise “günlük” terimi yer almayacaktır.

HA

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Gıdada Yanıltıcı Etiketlere Yeni Düzenleme!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Atakum Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!