1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Gırtlak Kanseri: Sigaraya Dikkat! Avukatın Hikayesi

Gırtlak Kanseri: Sigaraya Dikkat! Avukatın Hikayesi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ankara’da yaşayan avukat Hüseyin Önal, ses kısıklığı ve yutma güçlüğü şikayeti ile Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Kulak Burun Boğaz (KBB) bölümüne başvurdu. Yapılan muayene sonrasında Önal’a 3’üncü evre ‘gırtlak kanseri’ teşhisi konuldu.

Aldığı kötü haberle sarsılan avukat, tümörün alınması adına bir ameliyat geçirdi.

Başarılı bir şekilde gerçekleşen operasyonun ardından Önal’ın yutma sorunu giderildi. Ancak bu süreçte sesini kaybetti.

“KULLANIRKEN ÖZGÜRLÜK SANDIM, BENİ ESİR ALMIŞ”

Yazarak iletişim kurabilen Hüseyin Önal, günde 2 paket sigara içerek geçirdiği 35 yılın ardından sigarayı 2 yıl önce bıraktığını belirtti. Önal, “Sigarayı kullanırken keyif ve özgürlük hissediyordum. Oysa bu alışkanlık beni esir aldı. 2017 yılında tansiyondan dolayı ölüm tehlikesi atlattım, ama sigara konusunda uyarılarımı dikkate almadım. Çok iyi bir sporcu ve konuşkan birisi iken şimdi yaşam mücadelesi veriyorum” şeklinde konuştu.

“GIRTLAK KANSERİNİN EN ÖNEMLİ NEDENİ SİGARA”

Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB Kliniği’nden Prof. Dr. Aydın Acar, gırtlak kanserinin genellikle ses kısıklığı, yutma problemleri, boyunda kitleler ve kilo kaybı ile kendini gösterebildiğini aktardı. Acar, “Gırtlak kanseri, kıkırdak yapısıyla korunduğu için erken evrede teşhis edilebilir. Erken teşhis ile oldukça başarılı sonuçlar elde edebiliriz. Hüseyin Bey, maalesef bize biraz geç geldi ve kanserini 3’üncü evrede yakaladık. Ancak yine de başarılı bir operasyon gerçekleştirdik. Tümörü temizledik ve yutma problemini giderdik. Konuşma problemi için 1,5 ay içinde protez uygulaması yapacağız” dedi.

“PROTEZLE SESİNİ DUYURABİLECEK”

Prof. Dr. Aydın Acar, Önal’ın protez süreci hakkında da bilgi vererek, “Hüseyin Bey’in mesleği avukatlık ve bu nedenle sese ihtiyacı var. Sesinden profesyonel olarak gelir elde etmesi gerekiyor. Protez sayesinde derdini ifade edebilecek. Şu anda patoloji sonucunu bekliyoruz. Eğer sonuçlara göre ilave bir radyoterapi ihtiyacımız olursa buna göre bir yol haritası belirleyeceğiz” şeklinde konuştu. Ayrıca, bu hastanede yaklaşık 5 yıl boyunca belirli dönemlerde takiplerinin devam edeceği bilgisini verdi. Acar, 2 haftadan uzun süren ses kısıklığı yaşayanların mutlaka bir KBB uzmanına başvurması gerektiğini vurguladı ve sigaradan uzak durmanın önemine dikkat çekti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Gırtlak Kanseri: Sigaraya Dikkat! Avukatın Hikayesi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Atakum Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!