Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın yıllık toplantıları çerçevesinde Avrupa bölgesi ekonomilerine dair bir basın toplantısı düzenlendi. IMF Avrupa Departmanı Direktörü Alfred Kammer, Türkiye’deki politika değişikliğinin olumlu etkilerinden bahsederek, para politikasındaki kısıtlamaların azaltılması gerektiğine işaret etti. Kammer, Türkiye ekonomisindeki politika değişikliklerinin sonucunda kriz riskinin azaldığını ve enflasyonun düşüş trendine girdiğini belirtti. Ancak enflasyonla mücadelenin henüz tamamlanmadığını vurgulayan Kammer, sıkı para politikasının devam etmesi gerektiğini ifade etti.
Kammer, gelir politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğini dile getirerek, Türkiye’de asgari ücret artışlarının geçmiş enflasyon verilerine dayandığını ve bu durumun enflasyonla ilgili sorunlara yol açabileceğini belirtti. Asgari ücret anlaşmalarının yılda bir kez yapılması ve ileriye dönük planlamaların yapılması gerektiğini vurgulayan Kammer, bu sayede önlemlerin etkilerinin önceden bilinebileceğini ifade etti.
Mali ayarlamalar konusuna da değinen Kammer, daha fazla mali önlem alınabileceğini belirterek, bu tür ayarlamaların enflasyonla mücadeleye yardımcı olacağını ve ekonominin kredibilitesini artıracağını dile getirdi. Kammer, Türkiye’nin ekonomi ekibinin başarılı bir iş çıkardığını ifade ederek, bu politikaların devam etmesi ve kriz riskinin azaltılması gerektiğini vurguladı.
Toplantının sonunda Alfred Kammer, Türkiye’nin ekonomik süreçlerinin zorlu olduğunu ancak bu süreçlerin kriz riskini azaltmak ve enflasyonu düşürmek adına gerekli olduğunu belirtti. Türkiye halkı için sancılı bir dönemde olduklarını ancak politika yapıcıların doğru adımlar attığını dile getiren Kammer, Türkiye’nin ekonomik istikrarı için politikaların sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.