Hacamat, vücuttaki kötü kanı temizlemek ve farklı sağlık sorunları ve cilt sağlığını desteklemek amaçlı uzun yıllardır uygulanan geleneksel bir alternatif tıp tekniğidir. Özellikle son yıllarda hacamatın popülaritesinde büyük bir artış görülmektedir. Hacamatın birçok farklı bölgede uygulandığı bilinmektedir. Son dönemlerde ise kafa hacamatı hakkında yapılan araştırmalar artmıştır. Kafa hacamatının faydalarının neler olduğu da merak edilen konuların başında gelmektedir.
Kafa hacamatı, tüm vücudu beyin yönettiği için bütün organ fonksiyonlarında düzelmeler görülmesine yardımcı olabilir. Yüksek tansiyon, migren, sinüzit, genel boyun ve baş ağrılarında kafa hacamatının faydaları oldukça olumlu sonuçlar doğurabilir. Ayrıca, kafa hacamatı yapıldıktan sonra boyun bölgesinde kasılmalarda rahatlamalar meydana gelebilir ve boyun ağrısı şikayeti olan hastalarda ciddi rahatlamalar sağlayabilir.
Ancak, hacamatın belirli durumlarda uygulanmaması gereken durumlar da bulunmaktadır. Örneğin, büyük ameliyat geçirmiş kişilere 4 aylık bir süre ile hacamat uygulanmaması önerilmektedir. Ayrıca kansızlık durumlarında, ve göz ameliyatından sonra bazı bölgelere hacamat yapılmaması tavsiye edilmektedir. Organ nakli geçirenler, diyaliz ve hemofili hastalarına hacamat yapılmamaktadır. Hamile kadınların ve 12 aylık olana kadar çocukların ve anne sütü ile beslenen çocukların dikkatli olması gerekmektedir.
Bu nedenle, kafa hacamatının faydalarının yanı sıra kimlerin hacamat yaptırmaması gerektiği hakkında da bilgi sahibi olmak önemlidir.