Bilim dünyasında kalbin kontrol mekanizmasına dair inançlar, yeni ve çarpıcı bir keşifle sarsıldı.
Uzun bir süre boyunca kalbin beyinle bağlantılı otonom sinir sistemi vasıtasıyla kontrol edildiği kabul ediliyordu.
KALP SINIR AĞIYLA BAĞIMSIZ ROL
Ancak yapılan araştırmalar, kalp duvarında bulunan sinir ağının çok daha karmaşık bir yapıya sahip olduğunu ve ritim düzenlemesinde bağımsız bir rol oynadığını açığa çıkardı.
Karolinska Enstitüsü’nden Doç. Dr. Konstantinos Ampatzis, “Bu küçük beyin, tıpkı beynin solunum veya hareket gibi ritmik işlevleri yönetmesi gibi, kalp atışını kontrol etme konusunda kritik bir öneme sahip.” şeklinde değerlendirmede bulundu.
Araştırma sonucunda kalpte farklı görevleri olan birden fazla nöron türü belirlendi.
‘DOĞAL UYARICI’ OLARAK GÖREV YAPIYOR
Bu nöron türlerinden biri, kalbin “doğal uyarıcı” işlevini üstlenerek önemli bir rol oynamakta.
Bu gelişme, kalp ritminin kontrolüne dair mevcut anlayışları değiştirdiği gibi, klinik açıdan da yeni araştırma olanakları sunuyor.
YENİ TEDAVİ UMUTLARI DOĞUYOR
Çalışma, insan kalbiyle benzer ritim ve işlevlere sahip zebra balıkları üzerinde gerçekleştirildi. Araştırmacılar, tek hücre RNA dizilemesi, anatomik incelemeler ve elektrofizyolojik yöntemler kullanarak kalpteki nöronların yapısını, organizasyonunu ve fonksiyonlarını detaylandırdı.
Dr. Ampatzis, “Kalbin sinir ağı ile beyin arasındaki etkileşimi farklı koşullar altında, örneğin egzersiz, stres veya hastalık gibi durumlarda araştırmaya devam edeceğiz. Kalp ağında meydana gelen bozulmaları inceleyerek çeşitli kalp rahatsızlıklarına dair yeni tedavi hedefleri belirlemeyi planlıyoruz.” dedi.