Karnabahar, turpgillerden olup yaprakları lahana yaprağına benzeyen bir bitkidir. Türkiye’de güzlük turfanda karnabahar, kışlık karnabahar ve mart karnabahar olmak üzere üç çeşidi bulunmaktadır. Bu sebze, fosfor ve vitamin bakımından oldukça zengindir ve insan sağlığına birçok fayda sağlamaktadır. Yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sağlığını desteklerken, aynı zamanda antioksidanlar ve vitaminler de içerir. Ayrıca, düşük kalorili olması ve kanserle mücadelede potansiyel etkileri nedeniyle sağlıklı bir besindir.
Karnabaharın antioksidan içeriği bağışıklık sistemi için iyileştirici etki sağlarken, kalsiyum oranı kemik ve diş sağlığına faydalı olabilmektedir. Ayrıca, kalp ve damar hastalıklarına, tansiyona, kansızlığa, halsizlik ve yorgunluğa, mide, göğüs ve bağırsak kanserlerine karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Metabolizma rahatsızlıklarına da iyi geldiği bilinmektedir. Bu nedenle karnabaharın tüketilmesi, vücut için oldukça faydalıdır.
Genel olarak, karnabahar insan sağlığı üzerinde oldukça olumlu etkiler sağlayan bir sebzedir ve tüketilmesi önerilmektedir. Kalp-damar hastalıkları, tansiyon, kansızlık, kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Sağlıklı beslenme ve yaşam konusunda bilinçli tercihlerde bulunmak isteyenler için karnabahar, önemli bir besin kaynağı olabilir. Bu sebeple, karnabahar hakkında bilinçli bir tüketici olmak ve bu sebzenin faydalarını düzenli olarak değerlendirmek için, sağlıkla ilgili bu günlük beslenmeye dahil edilmesi önerilmektedir.