Soğuk havaların etkisini göstermesiyle birlikte, vatandaşlar soğuk algınlığından korunmak için aktarlara yönelmeye başladı.
Hastalık yaşamamak için çeşitli kış çaylarına olan talep artış gösterdi.
Aktarlardan en çok tercih edilen bitkiler arasında ıhlamur, zencefil, tarçın ve adaçayı yer alıyor.
Aktarlar, kış çayının taze olmasının önemine dikkat çekerken, bu çayın kilosunun 500 liradan satıldığını belirtiyor.
NASIL KULLANILIR, FAYDASI NEDİR?
Kış çayının kullanım miktarı hakkında bilgi veren aktar Cihan Özdemir, “Bu yıl kış çayının kilosu 500 liradan satılıyor. Geçmiş yıllarda fiyatlar 300-350 lira ile 400 lira arasında değişiyordu. Kış çayında yer alan 7-8 bitki, olmazsa olmazlar arasında sayılmakta. Ancak aktarlar, kendi tercihlerine göre farklı kombinasyonlar oluşturabiliyor. Kış çayında ıhlamur, adaçayı, zencefil, tarçın, karanfil ve zerdeçal gibi bitkiler bulunuyor. Ayrıca hatmi çiçeği, papatya, meyan kökü ve ebegümeci de bu karışımın önemli bileşenleri arasında. Tüketim miktarı çok önemlidir.” ifadelerini kullandı.
Özdemir, “Doğru doz kullanımı iyileştirici etki sağlarken, yanlış kullanım zehirleyici etkiler yaratabilir. 1 çorba kaşığı kış çayını 2-3 bardak su ile 5-6 dakika kaynatıp, ardından 10 dakika dinlendirip günde 2-3 bardak içmeyi öneriyorum. Daha fazla tüketim alerjik reaksiyonlara yol açabilir.” dedi.
Kış çayı genellikle 150-200 gramlık paketlerde satılmaktadır. Bir aile, günde en fazla 2 kaşık kullanarak hazırlanmış çayı tüketebilir. Hazır alınan kış çayı, ortalama bir ailenin 2 haftalık ihtiyacını karşılarken, ayda 2 paket tüketimi kış boyunca rahat bir geçiş sağlayabilir. Kış çayı içerisindeki bileşenlerin sağlıklı olduğu sürece, her gün düzenli tüketilmesi önerilmektedir. Özellikle ıhlamurun doğal antibiyotik etkisi ve üst solunum yolu enfeksiyonları üzerindeki olumlu sonuçları nedeniyle, yaz aylarında vatandaşların günlük 1 bardak kış çayı ve 1 bardak ıhlamur tüketerek mevsimi geçirebilecekleri vurgulandı.” şeklinde konuştu.
KIŞ ÇAYI ALIRKEN DİKKAT
Kış çayı alırken tazeliğin önemine dikkat çeken Özdemir, “Bazı bitkilerde gözle görülür değişiklikler olabiliyor. Solukluk, nemlenme, kararma, tüylenme ve böceklenme gibi durumlar varsa dikkatle incelenmeli. Bu bağlamda, raf ömrü 2-3 yılı geçmiş ürünler kış çayında yer alabilir.” ifadelerini kullandı.
Özdemir, vatandaşların ürünleri gözle kontrol etmelerini ve internet üzerinden karşılaştırmalar yaparak iyi bir seçim yapabileceklerini belirtti.