Kızamık, çocukluk çağı hastalıklarından biri olup son yıllarda yeniden artış göstermektedir. Amerika ve Avrupa’da vaka sayılarında önemli bir artış yaşanmaktadır. Solunum yoluyla bulaşan ve çevrede uzun süre canlı kalabilen kızamık virüsü, tekrar ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Medipol Bahçelievler Hastanesi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, konu hakkında açıklamalarda bulundu.
Özellikle aşısız çocuklarda bulaş riskinin yüksek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Güzel, “Aşılanmamış her 10 çocuktan 9’u kızamığa yakalanmaktadır. Koruyuculuğu %97 olan aşı, bu hastalıktan korunmada en etkili yöntemdir.” dedi. Kızamık belirtilerinin yüksek ateş, öksürük, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık ve vücutta döküntü şeklinde ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Güzel, hastalığın baş kısmından başlayarak gövdeye yayılan döküntülerle karakterize olduğunu söyledi.
Aşılanmamış çocuklarda bulaşın çok yüksek olduğunu belirten uzmanlar, döküntülerin başlamasından önce 4 gün boyunca hastalığın bulaştırıcı olabileceği uyarısında bulundu. Kızamık tedavisinin spesifik bir yöntemi olmadığını belirten Prof. Dr. Güzel, hastalığın ciddi enfeksiyonlara ve nörolojik sorunlara yol açabileceğine dikkat çekti. Bunun yanı sıra kızamık virüsünün enfekte olduktan yıllar sonra bile nörolojik hastalıklara sebep olabileceği bilinmektedir. Görsel: Wikimedia Commons – Public Domain.