Dünya genelinde gıda fiyatlarındaki değişimler yakından izleniyor.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), global gıda fiyatlarının şeker, bitkisel yağlar ve süt ürünlerinde yaşanan fiyat artışlarıyla birlikte, şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 1,6 oranında yükseldiğini açıkladı.
FAO’nun yaptığı açıklamaya göre, gıda maddelerinin uluslararası fiyatlarını takip eden FAO Gıda Fiyat Endeksi, şubat ayında ocak ayına nazaran yüzde 1,6 artarak ortalama 127,1 puana ulaştı.
Bu artış, geçen yılın şubat ayıyla kıyaslandığında ise yüzde 8,2 olarak kaydedildi.
SÜT ÜRÜNLERİ, ŞEKER VE BİTKİSEL YAĞLARDA GÖRÜLEN ARTIŞ
Küresel gıda fiyatlarındaki yükselişin, süt ürünleri, şeker ve bitkisel yağlardan kaynaklandığı dikkat çeken bir gelişme oldu.
Öte yandan, Tahıl Fiyat Endeksi, artan buğday ve mısır fiyatlarının etkisiyle aylık bazda yüzde 0,7 artış gösterirken, yıllık bazda ise yüzde 1,1 düşüş kaydedildi.
TAHIL ÜRETİM TAHMİNİ YÜKSELTİLDİ
FAO, 7 Şubat itibarıyla 2024-2025 dönemine ilişkin küresel tahıl üretim tahminini 2 milyar 840,7 milyon tondan 2 milyar 841,8 milyon tona revize etti.
Ayrıca raporda, küresel buğday üretim tahmininin de 788,6 milyon tondan 792,2 milyon tona çıkarıldığı belirtildi.