Keneler, göçmen kuşlarla birlikle geniş mesafeleri kat edebilirken, parazite maruz kalarak yeni bölgelere ulaşabiliyorlar.
Geçmişte ulaştıkları yerlerde iklim koşullarının yetersizliği nedeniyle hayatta kalma şansı bulamazken, günümüzde iklim değişikliği bu durumu etkiliyor.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE DİKKAT ÇEKİLDİ
İklim krizinin neden olduğu sıcaklık artışları, tropikal kene türlerinin kuzey bölgelerde tutunma şanslarının artmasına neden oluyor. Bu durum, kene kaynaklı hastalıkların yayılma riskini de artırmakta.
University of Southern Mississippi’den Dr. Shahid Karim, “Eğer tropikal kene türleri, daha önce yaşama şansı bulamadıkları yerlerde yaşamaya başlarsa, taşıdıkları hastalıkların da yayılması mümkün hale gelir.” şeklinde konuştu.
DEĞİŞKEN COĞRAFİ DAĞILIM
Keneler, insanlar ve evcil hayvanlar için önemli bir hastalık taşıyıcıdır. 2017 yılında New Jersey’da görülen Asya uzun boynuzlu kenesi, kısa bir süre içinde 14 eyalete yayılarak geniş bir alana yayılım göstermiştir.
Georgia Southern University’den Dr. Lorenza Beati, “Küresel ısınma, göçmen egzotik kenelerin kuzeydeki bulundukları alanlarda daha uygun yaşam koşulları oluşturuyor. Uygun iklim ile uygun konakçı hayvanlarının bir araya gelmesi, bu türlerin yerleşim şansını artırabilir.” ifadelerini kullandı.
GÖÇMEN KUŞLAR ÜZERİNDE YAPILAN ARAŞTIRMALAR
Bilim insanları, göçmen kuşlar aracılığıyla kenelerin taşınmasını araştırmak amacıyla Meksika Körfezi’nde çeşitli noktalarda ağlar kurarak çalışmalara başladı. Kuyruğunda kene olup olmadığını belirlemek için yakalanan kuşlar detaylı bir incelemeden geçirildi.
Araştırmada 15 bine yakın kuş incelenirken, yalnızca 164 kuşta toplam 421 kene tespit edildi. Ancak analizi yapılan kenelerin yüzde 81’i dört türe ait olarak kaydedildi.
Aynı zamanda kısa mesafe göç yapan kuşların, uzun mesafe göç yapan kuşlara kıyasla daha fazla kene taşıdığı gözlemlendi.
YENİ HASTALIK TEHLİKESİ ARTMAKTA
Araştırmalarda kenelerin taşıdığı bakterilere dair veriler de toplandı. Bu bakteri türlerinden en yaygın olanı Francisella olarak belirlendi ve bu bakterilerin kenelerin işlevselliğine katkıda bulunduğu düşünülüyor.
İkinci sırada yer alan Rickettsia türleri ise bazı insan hastalıklarının tetikleyicisi olabilmektedir. Ancak bu bakterilerin istilacı kene türleriyle insanlara bulaşıp bulaşmayacağına yönelik hâlâ kesin bir bilgi mevcut değil.
Dr. Karim, kene kaynaklı hastalıklar ile karşılaşma riskine karşı uyarılarda bulunarak, kene bulunan bölgelerde yürüyüş sonrası vücut kontrolü yapılması ve böcek kovucu kullanılması gerektiğini belirtti.