LGS tercih süreci devam ederken, veliler ve öğrenciler hangi okulu seçeceklerine ve nelere dikkat etmeleri gerektiğine dair kararsızlıklar yaşıyorlar. Bu yıl Türkiye genelinde 2.525 lise merkezi sınav puanıyla öğrenci alacak ve toplam kontenjan 203.608 olarak belirlendi. Kontenjanlardaki azalmaların yerleştirmeleri nasıl etkileyeceği ve hangi yüzdelik dilimler arasında tercih yapılması gerektiği konusu merak konusu.
Eğitim uzmanı Salim Ünsal, adaylara kendi yüzdelik dilimlerini referans alarak tercih yapmalarını öneriyor. Puan yerine yüzdelik dilime bakılması gerektiğini belirten Ünsal, okullarda büyük oynamalar olmadığını ve belki birkaç okula yerleşmenin zor olabileceğini ancak büyük sürprizler olmayacağını ifade ediyor. Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri ve Anadolu liselerinde kontenjan azalışı yaşandığını belirten Ünsal, her öğrenciyi etkileyeceğini vurguluyor.
Öğrencilerin kendi ilindeki okulları tercih etmeleri gerektiğini belirten Ünsal, genel kontenjan azalışından ziyade illerdeki kontenjanların önemli olduğunu ifade ediyor. Okullar arasında eğitim ve nitelik farkının olmaması durumunda mesafe olarak uzak okulların tercih edilmemesi gerektiğine dikkat çekiyor.
Tercih sürecinde puanın yanı sıra öğrencinin hedeflerinin de dikkate alınması gerektiğini söyleyen Final Eğitim Kurumları Eğitim Koordinatörü Gökçe Kart, çocuğun hayallerini dinlemek ve gelecekteki meslek tercihlerini göz önünde bulundurmak gerektiğini belirtiyor. Ailelerin öğrencinin mutlu olacağı okulu belirlemesi ve okulları ziyaret ederek araştırmalar yapması gerektiğini vurguluyor.
LGS tercih sürecinde yerel yerleştirme ekranı açılarak öğrencilere sınavla öğrenci alan okulları tercih etme imkanı sunulacak. Tercihlerde Anadolu, Mesleki ve Teknik Anadolu, Anadolu imam hatip liseleri arasından aynı okul türünden en fazla 3 okul seçilebilecek. Öğrenciler toplamda 20 okul tercihinde bulunabilecekler. Özel ortaöğretim kurumlarına ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okullara kesin kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler tercihte bulunamayacaklar.