Lisanslı depoculuk, tarımsal üretimin geleceği açısından kritik bir rol oynamaktadır.
Anadolu Lisanslı Depocular Derneği (ALDER) Başkanı Mahmut Güzel, Türkiye’de lisanslı depolarda muhafaza edilen tarım ürünlerine dair önemli bilgiler paylaştı.
Gıda arzındaki lisanslı depoculuğun önemi üzerine duran Güzel, “Ülkemizde lisanslı depoculuk açısından İç Anadolu Bölgesi lider konumda. Türkiye genelinde 12 milyon 100 bin ton kapasiteye sahip lisanslı depo bulunuyor. Bunların 5,5 milyon ton kapasitesi İç Anadolu Bölgesi’nde yer alıyor.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
KONYA EN YÜKSEK KAPASİTEYE SAHİP
Güzel, Konya’nın 2,3 milyon ton kapasiteyle ülke genelinde birinci sırada yer aldığını belirtti. Bu depolarda 800 bin ton buğday, 700 bin ton civarında arpa ve yine 700 bin ton kadar mısır depolandığını ifade etti.
“HUBUBATLA BİRLİKTE DİĞER TARIMSAL ÜRÜNLER DE DEPOLANIYOR”
Depolarda sadece hububat değil, diğer tarımsal ürünlerin de stoklandığını vurgulayan Güzel, “Gaziantep’te fıstık, Giresun bölgesinde fındık ve Şanlıurfa’da pamuk depoluyoruz. Yavaş yavaş depoculuğu, tüm tarım ürünleri ile çeşitlendirmeye başladık.” dedi.
“LİSANSLI DEPOLARIN DIŞINDA, ÇİFTÇİ VE TMO DEPOLARI DA BULUNUYOR”
Güzel, Türkiye’deki bu depolardaki ürün miktarına ilişkin şu bilgileri verdi:
Lisanslı depolarda yaklaşık 6 milyon ton buğday, 2 milyon ton arpa ve 1,5 milyon ton civarında mısır bulunmaktadır. Lisanslı depolarda toplamda 9,5 milyon ton ürün mevcut. Bunun dışında çiftçilerin, esnafın ve TMO’nun özel depolarında da ürünler saklanmaktadır. Lisanslı depoculuğu, tarımın geleceği olarak değerlendiriyoruz.
“LİSANSLI DEPOCULUK ARTIK TARIMLA İÇ İÇE”
Bu sektör, gıda güvenliğinin sağlanmasında geleceğimizin teminatıdır. Ülkemizin tarımsal ürün arz güvenliği açısından büyük bir öneme sahip. Lisanslı depoculuk artık tarımla iç içe geçmiş bir yapı haline geldi. Tarımdan ayrı düşünülemez bir konuma gelmiştir. Bu alan geliştikçe, daha eski yöntemler yeni ve modern teknolojilerle entegre olacak.